MENIU

Guvernul se ÎMPRUMUTĂ să repare clădirile de patrimoniu. Cine are interesul să fie reabilitat Conacul Brătienilor din județul Argeș?

Conacul Brătienilor, Florica, jud. Argeș / Captură foto fanatik.ro

Guvernul împrumută 216 milioane de euro de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru a reabilita clădirile de patrimoniu. Iar tot pentru asta va primi alte 54 de milioane de la bugetul de stat. Pe lista edificiilor ce urmează să fie reabilitate se află și două fără o importanță culturală majoră. Însă ar fi ajuns pe listă cu ajutorul unor influențe politice, dat fiind că ambele au legături cu PNL.

Un prim exemplu este conacul Brătienilor de la Florica, aflat în Ștefănești, județul Argeș. Reședința Brătienilor a funcționat ca sediu de partid în timpul regimului comunist, iar apoi a trecut în administrarea CJ Argeș. Muzeul de acolo s-a păstrat într-o stare foarte bună și a fost restaurat recent. O singură clădire, a vechii ferme, este mai dărăpănată. Pare însă suficient ca edificiul să fie inclus de către guvernul condus de un liberal pe lista monumentelor care trebuie urgent restaurate.

La fel de greu de înțeles este de ce și conacul de la Liteni a fost pus pe lista aprobată în Guvern. Conacul Vârnav-Liteanu a fost donat statului român în 2020 de către moștenitorul clădirii. Autoritățile locale nu au trebuit să scoată niciun ban din buzunar, iar Gheorghe Flutur, liderul local al liberalilor și președintele CJ Suceava, a reușit să evite și cheltuielile pentru restaurarea edificiului, scriu cei de la Fanatik. La vremea respectivă, ministrul Culturii era deputatul Bogdan Gheorghiu, subordonat al lui Flutur în filiala județeană a PNL, iar acesta a reușit să pună conacul pe listă.

Conacele și reședințele nobilitare au avut o istorie asemănătoare. Au fost naționalizate de regimul comunist și folosite ca sedii de spitale, cămine de bătrâni sau orfelinate.

Conacul Brâncoveanu-Bibescu de la Breaza a fost reședința de vară a domnitorului Gheoghe Bibescu, dar comuniștii l-au transformat în spital TBC. Acum se află în proprietatea unei companii private care intenționa să-l demoleze pentru a construi un supermarket, conform fanatik.ro. Deși la presiunea localnicilor a fost declarat monument istoric, a rămas tot în paragină.

Conacul Callimachi-Văcărescu de la Mănești, Prahova, a fost ridicat pentru a-i servi drept reședință lui Theodor Văcărescu. Comuniștii l-au transformat însă în preventoriu pentru copiii cu tuberculoză. Cutremurul din 1977 i-a afectat structura de rezistență, însă nu s-a făcut nimic pentru refacerea conacului din care au mai rămas doar pereții.

Iar Palatul Wesselenyi, o clădire impresionantă construită în secolul 18, este principala atracție a orașului Jibou. În timpul comunismului a fost școală generală, liceu, internat și muzeu, iar fiecare destinație nouă a venit cu modificări ce l-au afectat. Descendenții familiei au reușit să recâștige în instanță dreptul de proprietate, însă refacerea edificiului de 2.000 m² era cu mult peste posibilitățile lor financiare. Așa că l-au scos la vânzare pentru un preț mic, de un milion și jumătate de euro. Deși aveau drept de preemțiune trei instituții ale statului român, doar CJ Sălaj s-a interesat de achiziție. Din cauza birocrației, procedura a durat prea mult, așa că proprietarii l-au vândut Ungariei cu numai 800.000 de euro.