MENIU

Guvernul transferă cele 15 spitale de la Ministerul Transporturilor la autoritățile locale - Măsura, criticată de sindicaliștii din Sănătate

Guvernul transferă cele 15 spitale de la Ministerul Transporturilor la autoritățile locale - Măsura, criticată de sindicaliștii din Sănătate

Guvernul pregăteşte transferarea reţelei de 15 spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii către autorităţile locale. Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă.

Guvernul României pregătește transferarea rețelei de spitale aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii către autoritățile locale, pentru ca aceste servicii să fie aduse cât mai aproape de nevoile comunității.

Premierul Nicolae Ciucă a decis, vineri, într-o întâlnire la Palatul Victoria cu factorii de decizie la nivel guvernamental şi local, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unităţi spitaliceşti aflate în prezent în coordonarea Ministerului Transporturilor, urmând ca prima etapă să fie demarată prin intermediul unui comitet interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu.

În acest sens, premierul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu factorii de decizie la nivel guvernamental și local. Au participat la această întâlnire secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, reprezentanți ai ministerelor dezvoltării, educației, muncii, precum și ai autorităților locale la nivel de oraș, municipiu și consiliu județean și ai conducerii universităților de medicină din România.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a decis, la inițiativa Ministerului Transporturilor, să înceapă procesul de transfer al celor 15 unități spitalicești aflate în prezent în coordonarea acestui minister. Concret, urmează ca această prima etapă să fie demarată prin intermediul unui Comitet Interministerial coordonat de secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

"Principala sarcină a acestui comitet va fi de a realiza cadrul normativ necesar la nivelul Guvernului. În cea de-a doua etapă vor fi identificate toate măsurile pentru a ne asigura că există capacitatea și resursele pentru ca autoritățile locale să poată consolida și chiar dezvolta capacitatea de tratament oferită de aceste spitale. Un rol important în acest sens îl vor avea universitățile de medicină, care vor contribui la pregătirea personalului medical din aceste rețele”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit comunicatului de presă al Guvernului.

Măsura privind transferul spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor la autoritățile locale nu este nouă, fiind avută în vedere și pe vremea guvernării Ponta. Trecerea spitalelor de la Transporturi la administrațiile locale a fost criticată intens chiar și la începutul acestui an de federațiile sindicale din sănătate, alături de angajații din aceste unități sanitare.  

ANGAJAȚII DIN SPITALELE CFR și FEDERAȚIA SANITAS, REVOLTAȚI DE MĂSURĂ

Angajații spitalelor CFR, alături de sindicaliști din Federația SANITAS au protestat pe 25 ianuarie 2023 în fața Ministerului Transportului, revoltați că ministerul condus de Sorin Grindeanu intenționează să desființeze aceste unități medicale, prin scoaterea din subordinea Transporturilor. Aceștia au anunțat că nu au primit niciun răspuns la memoriile trimise ministrului Sorin Grindeanu. Sindicaliștii au acuzat că s-ar afla interese ale unor grupuri pentru cedarea instituțiilor către administrațiile locale, nefiind garantată păstrarea destinației medicale a clădirilor respective. 

Înainte de protest, Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR, afiliată la Federația SANITAS din România a solicitat public Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) explicații cu privire la situația angajaților din instituțiile medicale pe care le are în subordine în prezent, în situația în care va pune în practică intenția de a renunța la coordonarea lor.

Ce statut vor avea, cum vor fi reorganizate și cum vor funcționa instituțiile medicale preluate, având în vedere că unele au personalitate juridică, altele nu? Ce garanții avem că instituțiile care vor prelua unitățile medicale vor păstra destinația spațiilor în care se desfășoară activitatea medicală în prezent? Ce garanții se oferă personalului angajat că nu-și vor pierde locurile de muncă și drepturile salariale câștigate până în prezent? Nicio instituție care și-a manifestat intenția de preluare nu face vreo referire  la actuala organigramă a spitalelor vizate, la contractele colective de muncă în vigoare și nici la viitoarele organigrame ce vor fi adoptate după absorbție. Ce se va întâmpla după cedare cu entitățile care funcționează în prezent în cadrul unităților sanitare și care, prin lege și în baza unor directive europene, nu pot ieși de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii? Ne referim, în speță, la Comisia Centrală Medicală și Psihologică în Siguranța Transporturilor precum și la unitățile medicale din orașele port”, a transmis Federația SANITAS într-un comunicat de presă la 23 ianuarie 2023.

„Ținând cont că nu toate clădirile și terenurile propuse spre cedare au o situație funciară clară, acestea  vor fi evaluate/reevaluate și va fi clarificată înscrierea lor în Cartea Funciară? Sau Ministerul Transporturilor le va transfera fără a ști cu exactitate valoarea actuală a bunurilor la care renunță? Va exista o verificare corectă și amănunțită a temeiniciei și legalității solicitărilor de preluare a acestor instituții medicale de către diverse instituții și autorități publice? Uniunea Sindicatelor din Spitalele CFR constată că în fundamentările diverselor entități care solicită preluarea unităților sanitare există o mulțime de denaturări, inadvertențe și informații incomplete cu privire la activitatea actuală a spitalelor pe care Ministerul Transporturilor intenționează să le cedeze. Acest fapt ne face să presupunem că există o mulțime de interese de grup în cedarea respectivelor instituții, iar acest demers nu este decât prima etapă a transferului întregii reţele medicale de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii către alte instituții publice centrale și locale.

În privința transmiterii imobilelor aflate în patrimoniul unităților sanitare vizate aflate sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, constatăm că în inițiativele solicitanților nu se garantează păstrarea destinației de spații în care se desfășoară activitatea medicală. Acest fapt dă posibilitatea solicitanților să dispună de ele după propriul interes, respectiv de a închiria, concesiona sau de a desfășura alte activități decât cele cu caracter medical, în interes propriu ori al altor entități economice”, au mai transmis sindicaliștii din Sănătate.

CÂTE SPITALE VOR FI TRANSFERATE DIN SUBORDINEA MINISTERULUI TRANSPORTURILOR

La nivel național, există 15 spitale CFR și 21 de ambulatorii de specialitate care au în total 3.500 de angajați, potrivit sindicaliștilor din Sănătate.

Spitalul Clinic nr. 1 CF Witting București

Spitalul Clinic nr. 2 CF București

Spitalul Clinic CF Iași

Spitalul Clinic  CF Cluj Napoca

Spitalul Clinic CF Timișoara

Spitalul Clinic CF Ploieşti

Spitalul Clinic CF Galaţi

Spitalul Clinic CF Constanţa

Spitalul Clinic CF Braşov

Spitalul Clinic CF Paşcani

Spitalul Clinic CF Simeria

Spitalul Clinic CF Oradea

Spitalul Clinic CF Craiova

Spitalul Clinic CF Sibiu

Spitalul Clinic CF Drobeta Turnu Severin

Sursa: Ministerul Transporturilor