MENIU

Guvernul lovește și piața bijuteriilor

10 obiceiuri proaste la care trebuie să renunţi dacă vrei să te îmbogăţeşti

Guvernul lovește și piața bijuteriilor. Din 1 iulie, toţi comercianţii sunt obligaţi să aplice şi marca statului - un însemn mic, vizibil doar cu lupa, dar care va garanta că podoabele sunt veritabile.Deşi scopul legii era eliminarea falsurilor din piaţă, ceea ce vor simţi românii sunt scumpirile. Comercianţii spun că noile reglementări pot duce chiar la dublarea preţurilor.

„Ne vom confrunta cu un blocaj pe piața metalelor prețioase și în final probabil că vom avea o criză majoră în acest domeniu. Cel mai probabil, la 1 iulie toate bijuteriile rămase nevândute vor fi retrase brusc de pe piață”, a declarat pentru digi24.ro Adriana Iliaş de la Patronatul Bijutierilor din România.

,,Noile modificări vor da peste cap afacerile comercianţilor de bijuterii, care au mai puţin de 3 luni pentru a se pune la punct. Trebuie să ia în calcul transportul bijuteriilor până la sediile de marcare - cu un vehicul securizat - dar şi costul efectiv de ştanţare a fiecărui obiect din vitrină. Costurile suplimentare se vor rostogoli mai departe în preţul plătit de clienţi,'' se plâng și comercianții de bijuterii.

În prezent pe bijuteriile din metale preţioase se aplică 2 mărci: cea de titlu, care arată din ce fel de metal preţios este facută bijuteria, şi marca de garanţie, ştanţată de producător. Din 1 iulie, toţi comercianţii sunt obligaţi să aplice şi marca statului - un însemn mic, vizibil doar cu lupa, dar care va garanta că podoabele sunt veritabile. Legea încă nu menţionează cum va arăta acesta marcă, dar patronatul Bijutierilor din România spune că ar putea fi vorba despre un cap de bour.

Mai multe articole despre:
guvern scumpire OUG bujuterii marca statului