MENIU

Guvernul a peticit din nou Codul Fiscal. Ce schimbări sunt aduse la plata impozitelor

<p>Viorica Dancila, sedinta de Guvern</p>

Guvernul discută în şedinţa de astăzi o ordonanţă de urgenţă care vizează noi modificări ale Codului Fiscal.

Executivul ia în calcul posibilitatea ca firmele să opteze pentru impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri dacă se încadrează sub plafonul de un milion de euro.

Tot astăzi, Cabinetul Dăncilă decide dacă bugetarii îşi vor primi salariile mai devreme pentru sărbătorile de Paşte.

Firmele vor putea opta între a plăti impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri. Ele trebuie însă să aibă un capital social de cel puţin 45.000 lei şi cel puţin 2 salariaţi şi vor avea această opţiune o singură dată, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă al Ministerului Finanţelor.

Acest proiect va permite ieşirea de la regimul de microîntreprinderilor, o măsură promisă companiilor de ministrul Finanţelor după ce anul trecut Guvernul a decis să majoreze de la 500.000 euro la 1 milion euro pragul până la care este aplicat impozitul de 1% pe cifra de afaceri.

"Este un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru mâine în şedinţa de guvern. Una dintre principalele modificări este: plafon de un milion de euro sub care firmele pot să opteze în a fi impozitate pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, dar dacă vor să opteze, trebuie să aibă doi angajaţi şi capital social de minimum 45.000 de lei", a declarat ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, miercuri, la Parlament.

Potrivit ministrului, o altă propunere vizează rambursarea taxei de mediu doar pe baza unei cereri care să conţină codul numeric personal.

Mediul de afaceri a solicitat ca impozitarea cu 1% pe cifra de afaceri până în pragul de 1 milion de euro să fie opţională şi nu obligatorie, deoarece firmele nou-înfiinţate vor plăti un impozit mai mare şi astfel vor fi descurajate.

Se instituie aşadar o regulă fiscală, potrivit căreia microîntreprinderile pot să opteze pentru plata impozitului pe profit, dar cu îndeplinirea a două condiţii: au un nivel de capital social minim de 45.000 lei (aprox. 10.000 euro) şi au cel puţin 2 salariaţi.

De asemenea, o modificare vizează majorarea de la 2% la 3,5% a cotei din impozitul pe veniturile persoanelor fizice care poate fi alocată ONG-urilor.

Tot în şedinţa de joi a Executivului, urmează să fie propus spre adoptare Regulamentul sporurilor din sistemul medical, după cum a anunţat ministrul sănătăţii, Sorina Pintea. Potrivit acesteia, actul normativ prevede "diverse procente de sporuri pe diverse categorii de personal, pe diverse specialităţi".

"Din acest moment, acest regulament de la 1 martie va fi aplicabil pentru salarii", a afirmat ea.

Mai multe articole despre:
şedinţă de guvern