Audieri-fulger cu circ pentru miniştrii din Guvernul Dăncilă. Planuri SF şi umor involuntar
Miniştrii propuşi ai guvernului Dăncilă au trecut, fără emoții, pe repede-nainte de filtrul audierilor din comisiile de specialitate. Totul s-a întâmplat luni, în câteva ore.
S-a fumat în timpul audierilor, s-au făcut glume, iar pe unii, dezbaterile i-au cam adormit. Alții au inventat cuvinte noi, la supărare: SCANDALAGIOS, marca Eugen Nicolicea, scos din sărite de PNL. Guvernul Dăncilă a trecut prin Parlament pe repede înainte. Ce a ieșit, vedeți în materialul următor.
În Parlament au avut loc, la viteză maximă, audierile miniştrilor propuşi în Guvernul Dăncilă. Candidaţi exotici, controversaţi, iluştri necunoscuţi sau politicieni versaţi, viitorii miniştri şi-au dat astăzi în petic la comisiile din Parlament.
De la planurile SF privind atragerea fondurilor europene la lecţiile bulversante de istorie, miniştrii din primul cabinet pe pofta lui Liviu Dragnea au dovedit că în guvern poate ajunge oricine, bineînţeles cu patalamă de partid.
Update 14.55 A fost validat și Tudorel Toader. 43 de voturi pentru, 16 împotrivă.
Update 14.40 Referitor la Legea Grațierii, Toader a transmis că de acum Parlamentul trebuie să îi stabiliească parcursul: ” Proiectul pentru grațiere a ieșit din curtea MJ, iar dvs sunteți camera Decizională”, a spus Toader.
Update 14.36 După ce Eugen Nicolicea și Alina Gorghiu s-au certat pe seama intrebarilor, Tudorel Toader a spus: Nicio întrebare nu imi este incomodă. Vă răspund la toate pana diseara”
UPDATE 14.33 Ministrul propus pentru Justiție, Tudorel Toader, este audiat în comisiile reunite juridice ale Camerei și Senatului. Acesta a anunțat că dintr-un total de 4458 de deținuți eliberați, atât prin legea recusrsului compensatoriu, cât și prin decizii ale judecătorului privind eliberare condiționată, doar 42 s-au întors în pentenciare. Pe de altă parte și această audiere a ost marcată de scandal. Palamentarii Opoziției au reproșat că n pot pune întrebări. Danile Fenechiu a țipat la Eugen Nicolicea, reproșându-i modul în care conduce ședința. În replică, Nicolicea a i-a spus: ”Puneți întrebări după ce vă liniștiți”.
Tudorel Toader a spus că dacă va fi validat, își propune: ”Ce ne propunem? Ne propunem continuarea, derularea a ceea ce s-a început. Avem în vedere ”asanarea normativă”.
Update 14.10 A fost validat și Eugen Teodorovici pentru funcția de ministru.
Update 13.39 În scurt timp va începe audierea lui Tudorel Toader.
”Stimați participanți, sunt foarte onorat de faptul ca actuala coalitie m-a învestit cu aceasta onoare de a candida pentru aceasta demnitate. Ce mă recomanda pentru a accede la demnitate de ministru al Justitiei? Stiu ca aveti cv-ul meu, in mare parte ma cunoasteti, ne cunoastem. Dar vorbim de mandatul meu de un an în fruntea Ministerului, cei 10 ani de la CCR, functia de rector, poate experienta de 15 ani ca avocat, poate cei 4 ani ca procuror. MJ este un minister care participa la rezolvarea problemelor juridice din toate sectoarele”
Update 13.15 Este audiat Viorel Ilie, ministru pentru Relația Cu Parlamentul. A fost votat ș Viorel Ilie. Au fost 22 de voturi ”pentru” și 15 voturi ”impotriva”, da a fost un vot cu scandal, pentru că PNL a cerut renumărarea voturilor împotrivă.
Update 12.50 La această oră sunt audiați Eugen Teodorovici, pentru Finanțe, și Sorina Pintea, pentru Sănătate. Teodorovici mizează pe viitoarea colaborare foarte bună cu cei din PSD-ALDE. Una dintre membrele comsiei a declarat că ar trebui ca întrebările să fie urmate de răspuns imediat întrucât ”domnul Teodorovici este capabil”. Deputații din Opozitie stabilesc cum pun intrebari. Dar Teodorovici face o glumă și spune: ”Credeam ca votati deja”. Comisia râde.
Update 12.30 A fost votat și ministrul propus pentru Educație. 22 de voturi pentru, și 12 ”împotrivă”
Update 11.55: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Ivaşcu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 16 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
Update 11.50: Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, Graţiela Gavrilescu, a primit aviz favorabil cu 18 voturi pentru şi 6 împotrivă.
Update 11.45. Alţi doi miniştri au trecut fără probleme prin audieri. Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Decizia a fost luată cu 21 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Decizia a fost luată cu 41 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă".
Update 11.30. După ce și-a terminat prezentarea, au început întrebările. Raluca Turcan a declarat că ”asistăm la un moment rușinos”
Update 11.20 Prelegerea a fost întrerupta de trei deputați PNL, care au veni cu o panglică în fața lui Popa: ”Vă lăsăm o bucată ca să învățați și dvs cum se spune corect”.
Update 11.08 În scurt timp va începe audierea lui Valentin Popa, pentru Educație. În comisii sunt 34 de membri ai Comisiilor de Învățământ. Acesta si-a inceput prelegerea: ”Buna ziua, ma numesc Valentin Popa, sunt casatorit, am două fete”.
Update 10.51. Eugen Trif și Carmen Dan au fost validați pentru Turism, respectiv, Interne. Trif și-a început discursul cu ”Dumnezeu ne-a binecuvântat cu o țară minunată”.
UPDATE 10,20: Ștefan Radu Oprea, Ministrul propus pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului, cu 32 de voturi pentru şi 13 împotrivă.
Update 10. 07. Ana Birchall a fost validată cu 16 voturi pentru, 10 impotrivă şi o abţinere.
Update 9.30 Este audiată Ana Birchall, propusă pentru funcția de vicepremier pentru parteneriate startegice. Încă de la începutul audierii, aceasta a citit de pe foaie: ”În cadrul parteneriatului cu SUA, dorim să continuăm succele din cadrul parteneriatului cu SUA”. După ce a vorbit despre parteneriatul cu SUA, comisia a decis să îi pună întrebări acesteia. Doar că președintele de comisie a făcut o eroare și i s-a adresa deputatului Adrian Dobrovie cu ”doamna Dobovie”. Acesta a fost corectat din sală: ”Domnul Dobrovie”.
Ana Birchall s-a lăudat apoi cu masteratul și doctoratul la Yale Law School.
”Vreau să vă reamintesc că la bază eu sunt avocat. Am terminat Yale School”
În ce privește Marea Britanie, trebuie aprofundat parteneriatului startegic și militar. Dar este nevoie de o abordare vizionară”
Audierile erau programate să dureze maxim 30 de minute pentru fiecare ministru, însă termenul strict nu a fost respectat până acum. Viteza cu care se derulează audierile a generat mai multe gafe și situații amuzante. Limitat de timpul scurt de prezentare, Teodor Meleșcanu a spus la sfârșitul audierilor că ar vrea să mai vina să vorbească mai mult cu comisia. "Sperăm că nu la audieri!", a repicat unui dintre parlamentari, făcând aluzie la viteza de schimbare a guvernelor PSD.
Audierile au fost deschise la ora 8.00 cu Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene şi ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă.
Ministrul propus pentru portofoliul de la Economie, Dănuț Andrușcă, a citit în mare viteză o listă lungă de proiecte, dar a stâlcit unii termeni de specialitate. Ministrul propus s-a limitat să citească de pe foaie, iar când a fost întrebat ceva, s-a încurcat în foi. În final, printre încurcături și bâlbe, Andrușca a fost validat cu 42 de voturi pentru, 18 împotrivă şi nicio abţinere.
Rovana Plumb a anunțat că vrea să atragă 30 de miliarde de euro până în 2020 din fondurile europene alocate României, dar situația din momentul de față dă mici speranțe pentru performanța promisă: avem absorbție sub 1% din exercițiul financiar 2014-2020!
Rovana Plumb a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Membrii celor două comisii au avizat cu 18 voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere.
De la 8,30 au intrat în focuri ministrul Energiei, Anton Anton şi ministrul delegat pentru Afaceri europene, Victor Negrescu.
Victor Negrescu, propus ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 18 voturi ''pentru'' şi 10 voturi ''împotrivă''.
Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Energiei, Anton Anton, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Anton a fost validat cu 44 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.
De la 9.00 la 9,30 sunt programaţi la audieri Ștefan Radu Oprea, ministrul propus pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat şi Teodor Meleşcanu, pentru Externe.
Meleșcanu a primit și el aviz favorabil, cu 14 voturi pentru și 8 împotrivă. La sfârșit, Meleșcanu a spus că ar vrea să mai vina să vorbească mai mult cu comisia, dat fiind timpul scurt petrecut la audiere. "Sperăm că nu la audieri!", a repicat unui dintre parlamentari.
La 9,30 intră în audieri Bogdan Gheorghe Trif, ministrul propus la Turism şi Ana Birchall, Viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.
Carmen Daniela Dan, ministrul propus la Afaceri Interne şi Lucian Șova, ministrul propus pentru Transporturi sunt audiaţi începând cu ora 10.00.
De la 10,30 sunt programaţi la audieri Mihai-Viorel Fifor, ministrul propus la Apărare Naţională şi Viorel Ștefan, viceprim-ministru fără portofoliu.
Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, începând cu ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.
Pentru ca guvernul Viorica Dăncilă să treacă de Parlament are nevoie de minimum 233 de voturi, iar coaliţia PSD-ALDE numără 243 de parlamentari, lucru care nu i-ar crea probleme la validarea noului executiv.
Până în prezent, UDMR este singura formaţiune care nu a decis cum va vota la învestitura guvernului Dăncilă. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a precizat că decizia va fi luată luni dimineaţă, în cadrul şedinţei grupurilor parlamentare ale formaţiunii.
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, duminică seara, că liberalii vor vota, la vedere, împotriva învestirii guvernului Dăncilă şi a făcut un apel către ceilalţi deputaţi şi senatori "care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României" să procedeze la fel.
Lista completă a noului Guvern, prezentată de Viorica Dăncilă:
Viorel Ştefan, vicepremier şi ministrul Mediului
Graţiela Gavrilescu, vicepremier
Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene
Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării
Valentin Popa, ministrul Educaţiei
Anton Anton, ministerul Energiei
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe
Rovana Plumb- ministrul Fondurilor Europene
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor
George Ivaşcu, ministrul Culturii
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii
Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei
Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Lucian Şova, ministrul Transporturilor
Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne
Mihai Fifor- ministrul Apărării
Tudorel Toader- ministrul Justiţiei
Petre Daea- ministrul Agriculturii
Lia Olguţa Vasilescu- ministrul Muncii
Bogdan Cojocaru- ministrul Comunicaţiilor
Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport
Bogdan Trif- ministrul Turismului
Ioan Deneş- ministrul Apelor şi Pădurilor
Nicolae Burnete- ministrul Cercetării
Natalia Intotero- ministerul Românilor de Pretutindeni
Victor Negrescu- ministru delegate pentru Afaceri Europene