Guvernul a aprobat majorarea salariului minim la 1.900 de lei
Guvernul a aprobat, miercuri, majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la 1.900 lei începând cu 1 ianuarie 2018, informează un comunicat al Executivului.
Hotărârea Guvernului pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată ar fi trebuit aprobată în ședința de Guvern din 8 noiembrie, însă, potrivit unor surse oficiale, a fost retras de pe ordinea de zi pentru că trebuia discutat în Consiliul Economic și Social (CES), iar pentru acest lucru trebuia să stea o anumită perioadă în dezbatere publică.
Creșterea salariului minim pe economie ar putea da naștere unui val de disponibilizări de la 1 ianuarie. Angajatorii ar putea apela la reduceri de costuri, în cazul în care nu vor mai putea susține majorările de salarii.
Executivul ar fi trebuit să aprobe în ședința din această săptămână Hotărârea de Guvern prin care salariul minim va fi majorat la 1.900 de lei, după cum a susținut, luni, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu.
Cu prilejul unor declarații de presă, Olguţa Vasilescu a fost întrebată dacă Guvernul va aproba măsura în ședința programată săptămâna aceasta.
"Da, obligatoriu. În același timp cu bugetul, vom avea această Hotărâre de Guvern referitoare la salariul minim, care rămâne la 1.900 de lei, așa cum s-a stabilit, pentru că este vorba și de întoarcerea sarcinii fiscale. Motivul amânării acestei Hotărâri de Guvern nu a fost altul decât că ea trebuie să stea o anumită perioadă de timp pe site pentru dezbateri. S-a cerut transparență și s-au efectuat mai multe etape în acest sens. Deci da, va fi", a susținut Vasilescu.
Ce înseamnă această CREȘTERE SALARIALĂ?
Această creștere este determinată, în cea mai mare parte, de transferul contribuțiilor pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajatului, astfel că salariul net nu înregistrează aceeași creștere puternică.
Sintetizând, schimbările anunțate pentru începutul anului viitor în ceea ce privește salarizarea angajaților vizează:
- creșterea salariului minim brut pe economie;
- transferul contribuțiilor sociale pentru CAS și CASS în sarcina exclusivă a angajaților;
- introducerea contribuției asiguratorii pentru muncă;
- reducerea impozitului pe venituri (inclusiv pentru veniturile salariale);
- reajustarea deducerilor personale de care salariații pot beneficia.
Termenul anunțat pentru implementarea acestor schimbări este 1 ianuarie 2018, astfel că angajatorii vor avea la dispoziție doar două luni pentru efectuarea schimbărilor care se impun.