Guvernul a aprobat un proiect de investiții pentru dezvoltarea și extinderea sistemului informatic al APIA
Guvernului a aprobat, astăzi, proiectul de investiții „Servicii de dezvoltare și extindere a sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură de gestionare a cererilor de plată”, se arată într-un comunicat de presă al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Potrivit sursei citate, dezvoltarea și extinderea sistemului informatic al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este necesară și esențială pentru asigurarea gestionării corecte a solicitărilor de plată, rezultate din implementarea Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.
Acestea vizează dezvoltarea componentelor de interfață existente și a altor componente noi necesare conform cerințelor specifice, apărute ca urmare a modificării legislației europene, naționale și a regulilor organizaționale.
„Gestionarea integrată a colaborării dintre instituțiile statului și fermieri, prin intermediul unui sistem informatic performant, este esențială pentru alocarea la timp a fondurilor cuvenite solicitanților de cereri de plată depuse la APIA, precum și pentru simplificarea procedurilor aferente acordării acestor fonduri. De asemenea, prin crearea și gestionarea unui sistem integrat de administrare şi control este asigurată trasabilitatea sumelor puse la dispoziție de Comisia Europeană pentru dezvoltarea agriculturii românești, în conformitate cu legislația națională și europeană ”, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian CHESNOIU.
Aplicațiile dezvoltate se vor afla în proprietatea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), beneficiar direct fiind personalul din centrele județene, locale și aparatul central, care vor utiliza aplicațiile informatice dezvoltate pentru punerea în aplicare a politicii comune specifice din aria de competență a APIA, dar și fermierii români ale căror cereri de plată vor putea fi procesate și gestionate în sistemul integrat de administrare și control asigurând o buna verificare în vederea protejării intereselor financiare ale Comisiei Europene.
Finanțarea proiectului de investiții se realizează de la bugetul de stat și din fonduri externe nerambursabile, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate prin lege, mai arată sursa citată.