MENIU

Guvernul a APROBAT acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă pentru Republicii Moldova, Ucraina şi refugiații ucraineni

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru/ Facebook

Guvernul a aprobat, miercuri, trei hotărâri privind acordarea de ajutoare umanitare de urgenţă în sprijinul Republicii Moldova, al Ucrainei, dar şi al refugiaţilor ucraineni aflaţi în România, potrivit unui anunț făcut de purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

"Pentru Republica Moldova, România va acorda ajutor umanitar de urgenţă cu titlu gratuit pentru a asigura buna funcţionare a sistemului energetic. În acest sens, a fost aprobată prin hotărâre de guvern scoaterea din Rezerva de Stat a circa 130.000 de litri de motorină, 113.000 litri de benzină şi alte 5 milioane de litri de păcură, în valoare de aproximativ 19 milioane de lei. Este un ajutor care va consolida, va creşte securitatea energetică a Republicii Moldova şi este răspunsul concret pe care România îl dă solicitării adresate prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România", a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă susținută la Palatul Victoria, relatează Agerpres.

Potrivit reprezentantului Guvernului, în Ucraina se vor trimite produse alimentare, paturi, saltele, pături, perne, carburant din stocurile constituite ca rezerve de stat în valoare de aproape 10 milioane de lei fără TVA, pentru a veni în sprijinul populaţiei puternic afectate de agresiunea militară rusă.

Transportul va fi asigurat de Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi pentru Probleme Speciale.

Pentru persoanele refugiate care se află pe teritoriul României în urma războiului din Ucraina, Guvernul a aprobat scoaterea din rezervele de stat a unor produse şi acordarea în regim de ajutor umanitar de urgenţă, cu titlu gratuit, Instituţiei Prefectului din judeţele Botoşani, Suceava, Vaslui.

"Sunt trei dintre cele mai încercate judeţe din perspectiva gestionării situaţiei umanitare. (...) Şi în acest caz vorbim de paturi, saltele, perne, saci de dormit şi, în plus, elemente modulare, construcţii uşoare, care pot să permită autorităţilor locale să amenajeze spaţii care să îi găzduiască pe refugiaţii ucraineni", a mai spus Cărbunaru.