MENIU

Guvernele lumii nu fac față scumpirilor, oamenii de rând se tem de facturile uriașe - Cum trăiesc pensionarii din alte țări din Europa

Guvernele lumii nu fac față scumpirilor, oamenii de rând se tem de facturile uriașe - Cum trăiesc pensionarii din alte țări din Europa

Pensionarii români se gândesc cu groază la iarna care urmează și la facturile uriașe pe care vor fi nevoiți să le plătească. Însă în aceeași situație sunt și vârstnicii din țări mult mai dezvoltate. Un reportaj realizat de un post de televiziune britanic ilustrează viața de acum a pensionarilor din Marea Britanie, net superioară României la nivelul de trai. 

Oamenii în vârstă sunt îngrijiți de asistenții medicali comunitari, în Marea Britanie. Allison își începe lucrul și îi face un control Georginei, o femeie de 75 de ani, se arată în reportajul difuzat de Channel 4 News, principalul program de știri al postului de televiziune britanic.

„Sper că picioarele dumneavoastră sunt ok!”, îi spune Allison doamnei pe care o îngrijește, . 

Asta în timp ce șefii din energie și guvernanții sunt la discuții. Boris Johnson spune că deciziile importante vor fi luate de succesorul său. Niciun sprijin pentru populație nu a fost anunțat. 00,37

În această iarnă Georgina nu va avea încălzire. Asistenta Allison îi spală picioarele în timp ce discută despre condițiile grele de la iarnă.

„Singura sursă de căldură pe care o am e acolo”, spune Georgina arătând spre un calorifer electric. 

„Este suficient pentru un moment”, adaugă Georgina.

Femeia simte, din casa ei modestă, creșterea prețurilor. Dar ce poate să facă?

Întrebată de unde va face rost de bani pentru iarnă, Georgina răspunde că așteaptă o mărire a pensiilor.

„Nu am de unde! Nu poți să faci așa ceva! Poate cu o mărire de 5 procente a pensiilor în aprilie, dar nu este de ajuns!”, explică Georgina.

„Dacă nu au căldură, le va fi frig. Iar dacă le e frig, vor sta în pat. Iar dacă stau în pat pot face răni cangrenate care pot duce la infecții. Și pot fi subnutriți pentru că nu vor putea să facă mâncare. Cred că mulți oameni mor pentru că nu își permit să își încălzească locuințele”, explică asistenta medicală Alison.

Există teamă în rândul comunității că prețul la energie va fi enorm în această iarnă și că îi va duce pe oameni spre sărăcie, spre imposibilitatea de a-și plăti creditele sau chiar către moarte. 

Allison are grijă și de Dave care a suferit un accident vascular acum 4 ani. E îngrijorată pentru pacienții ei, dar, după 40 de ani ca asistentă, e îngrijorată și pentru ea.

Întrebată cum își va plăti facturile la căldură în iarna care vine, Allison răspunde că se va împrumuta.

„Voi face împrumuturi, fac cumpărături în magazine de caritate, ies rar în oraș. Ce pot să fac mai mult de atât?!”, spune Allison.

„Furnizorii de energie sunt prinși la mijloc între prețul fixat de Guvern și creșterile de prețuri pe care Guvernul nu le-a controlat. Ce poate să facă Guvernul în această iarnă este să pună un preț fix pe gazul din Marea de Nord. (...) Francezii au făcut o treabă incredibilă. În Germania, prețurile au crescut cu doar 20%, un lucru foarte bun, în timp ce facturile noastre, începând din octombrie, vor fi de 3 ori mai mari decât acum 12 luni. Iar din aprilie vor fi de 5 ori mai mari. O adevărată nebunie!”, a anunțat expertul Dale Vince, fondator Ecotricity (companie de energie verde), la Channel 4 News.