Guran, despre Codul Fiscal: Isărescu a cedat presiunii CE. De acum încolo, discuția e politică
Jurnalistul Moise Guran, moderatorul emisiunii "Biziday", de la TVR, a declarat, marți, la Realitatea TV, că slăbiciunea Codului Fiscal constă în faptul că "nu este dublat de o politică administrativă de personal care să permită Guvernului să se retragă pe o reducere de cheltuieli și nu pe o modificare de taxe, în scenariul negativ în care deficitul crește, din cauza scăderii TVA". În ceea ce privește criticile la adresa Codului Fiscal, venite din partea guvernatorului BNR, jurnalistul consideră că "Isărescu a cedat sau a făcut un deal la nivelul Băncii Centrale Europene cu o presiune venită și dinspre Comisia Europană, și eventual via Cotroceni, astfel încât România să nu riște deficite mari", având în vedere ce se întâmplă în Grecia. În acest sens, Guran a punctat faptul că "Isărescu a jucat târziu o carte" și că, "din păcate, discuția e politică de acum încolo".
"Recomandările venite de la Mugur Isărescu, în ultima perioadă mai degrabă, nu sunt oportune. Dacă Valentin Lazea îți face calcule, s-a terminat. Cine suntem noi să mai zicem ceva după ce a venit Valentin Lazea să spună că "economia României e o Skoda", că "impactul e de 2,3 la sută". Problema e în felul următor: când Isărescu vrea să îți demonstreze ceva cu cifre, am încurcat-o. Dacă Isărescu îți spune că ar mai trebui să nu mai avem deloc TVA în România sau că TVA ar trebui să fie de 50 la sută, s-a terminat. Poți să faci orice cu cifre și cu statistică, până vine execuția bugetară și a venit execuția bugetară, la o zi după Isărescu, care a arătat că după reducerea TVA la alimente de la 24 la 9 la sută, nu s-a simțit niciun impact. Ba mai mult, pot să spun că, brusc, în luna iunie, în România, consumul de alimente a crescut cu 12,7 la sută. În momentul în care îți crește dintr-o dată, într-o lună, consumul de alimente cu 12 la sută, ăia sunt bani veniți din economia neagră", a declarat Moise Guran.
În viziunea sa, o astfel de reformă cum este noul Cod Fiscal depinde de predictibilitate, fiind foarte important și "momentul politic".
"Aici vorbim de un plan cu taxele noastre pe următorii trei-patru ani. Ideal ar fi ca o astfel de reformă să ți-o facă un Guvern care nu depinde atât de mult că s-a schimbat un Guvern cu altul, de niște miniștri care ar trebui să rămână acolo, pe funcții. În țara noastră mai sunt specialiști, ei nu apar la televizor. Nu îi invită nimeni. În momentul în care te hotărăști să faci asta, obții o coerență politică cum se obținuse. Când toți ridică mâna în Parlament, și se obținuse o coerență, înseamnă că s-ar putuea să ai predictibilitate și când anunți mediul de afaceri că ți se reduce un impozit pe dividend, asta înseamnă că ar putea să îți vină niște investiții, care să suplinească faptul că Guvernul nu face investiții în infrastructură. E important momentul politic, dincolo de planul fiscal al țării noastre, e important momentul politic și coerența (...) Noi trebuia să avem un plan cu prim-mistrul, guvernatorul care să joace aceeași carte. Ei nu au fost în stare să își găsească coerența politică", a explicat Guran.
Jurnalistul este de părere că "fără o reducere de taxe concomitentă cu campanii, cu ANAF", fără un semnal puternic cum e TVA, "nu ai nicio șansă" să reduci evaziunea fiscală, punctul central în povestea Codului Fiscal.
"Despre asta e vorba în toată povestea asta cu Codul Fiscal: despre faptul că trebuie să reducem evaziunea fiscală și nu am reușit până acum pentru că am făcut calculele lui Valentin Lazea. Se dovedește, în mod empiric, că, până acum, nu am avut curaj să încercăm, că reducerea de CAS, electorală, după șase luni, nu se mai simte. Statul încasează CAS cât încasa înainte de scăderea lui cu cinci puncte procentuale. Îți reduce TVA la alimente și statul încasează tot atât pentru că îți vin bani din economia neagră. Fără o reducere de taxe concomitentă cu campanii, cu ANAF, fără o reducere de taxe, semnal, dar un semnal puternic cum e TVA, nu ai nicio șansă. O să obții încă o campanie cum a făcut și Blejnar, cum face Fiscul în fiecare an, în luna ianuarie/februarie", a adăugat Moise Guran.
În acest context, jurnalistul critică politizarea Codului Fiscal și mențiunile venite pe marginea temei, din partea BNR și a guvernatorului Mugur Isărescu, după votul din Parlament, deși cât timp codul a fost în dezbatere, "nu au spus un cuvânt de rău".
"Mă deranjează că politizează teme atât de importante cum sunt locurile de muncă, pentru că asta înseamnă investițiile alea pe care trebuie să ți le dea predictibilitatea Codului Fiscal. În momentul în care niște politicieni fac jocul politic pe taxele mele, s-ar putea să am o problemă cu asta. În momentul în care Isărescu îți aduce zeci de specialiști și câte argumente spui tu 'că nu e bine cu Codul Fiscal', s-ar putea să am o problemă și cu asta, mai ales în contextul în care și BNR și Isărescu nu au spus un cuvânt de rău despre Codul Fiscal cât a fost în dezbatere, ci au venit dupaia", a precizat Guran.
Jurnalistul este de părere că Mugur Isărescu a cedat unor presiuni externe.
"Eu cred că guvernatorul Isărescu a cedat sau a făcut un deal, la nivelul Băncii Centrale Europene, cu o presiune venită și dinspre Comisia Europeană, eventual via Cotroceni, astfel încât România să nu riște deficite mari în condițiile în care vezi ce se întâmplă în Grecia și, atunci, au zis 'nu mai avem nevoie și de România, stați potoliți acolo. Faceți TVA cât vă spunem noi". Ceea ce este greșit. Mi s-a părut că Isărescu a jucat târziu o carte, într-un context...Guvernul și-a asumat Codul Fiscal, păi atunci mai departe ține și cheltuielile de așa manieră încât să te încadrezi cu Codul Fiscal, iar în caz de nevoie, să fii capabil să reduci cheltuielile. Isărescu cred că era un bun prim-ministru acum zece ani. De ce să nu faci o reformă în domeniul administrativ care să îți permită ție, Guvern, să reduci cota de TVA pe care o dai către comunitățile locale, dacă cresc cheltuielile salariale?", a mai spus Guran.
Pe de altă parte, jurnalistul a explicat care este cheia problemei în privința Codului Fiscal:
"Slăbiciunea Codului Fiscal, pe care eu însumi l-am criticat, este că nu este dublat de o politică administrativă de personal care să permită Guvernului să se retragă pe o reducere de cheltuieli, iar nu pe o modificare de taxe în scenariul negativ în care deficitul crește din cauza scăderii TVA. Ne dăm un an în urmă, în celebra scenă a MTO-ului de la Cotroceni, cu Ponta uitându-se în tavan și Băsescu cerând cifre. E aceeași problemă acum. Atunci vorbeam de CAS. S-a dovedit că reducerea CAS, care s-a operat în toamnă, a fost absorbită de economie, în acest moment. Cu toată scena de toată jena, îmi pare rău să o spun, Băsescu nu a avut dreptate. Acum, punem problema alta: ce ne facem dacă cresc salariile bugetarilor și, în același timp, scad taxele. Logica lui Lazea este logica lui Băsescu, de anul trecut".