MENIU

Gușă: Vedem o concordanță între ce făcea Black Cube în primăvară și coaliția anti-Kovesi de acum

Putem vedea o concordanță între modul în care acționa Black Cube în primăvara acestui an și ceea ce face acum coaliția anti-DNA, anti-Kovesi, formată ad-hoc în spațiul public înaintea alegerilor parlamentare din decembrie, a declarat consultantul politic Cozmin Gușă care a analizat pe larg, la Realitatea TV, scandalul în care este implicată șefa Direcției Anticorupție.

Dosarul Black Cube este de o maximă importanță pentru România, consideră Cozmin Gușă. ”Dacă au existat asemenea lupte la vârful statului român, cum se sugerează - că cineva ar fi dat aprobare pentru ca altcineva, șef de instituție, să fie monitorizat pentru a fi blocat sau șantajat, este grav”, a completat acesta.

Este o problemă națională, mai ales dacă statul Israel nu vine cu o poziție oficială clară, ”neînțelegând consecințele implicării Black Cube în jocul intern din România”, a precizat consultantul politic. ”Toate aceste date care se strâng din dosar, dacă nu se lămurește unde sunt, dacă sunt recuperate sau nu, fac să planeze un pericol și o suspiciune asupra Laurei Codruța Kovesi și asupra celor vizați de contactele ei. În acea perioadă în care a fost spionată a avut contacte de la președintele României în jos, care ar fi putut fi spionate”, a explicat Gușă.

Este greu de înțeles de ce încearcă o agenție cvasioficială a Israelului, chiar și în urma unui contract, să compromită șefa unei instituții foarte importante din România, afirmă Gușă, completând că inclusiv mărturiile legate de CD-ul pe care ar fi fost înregistrate convorbirile ”sunt dubioase”.

”Zorella, care vorbește de CD-ul pe care a înregistrat acele convorbiri, trebuia să știe că Dragomir nu putea să aibă legături la vârf nici cu actualul președinte, Klaus Iohannis, nici cu actualul șef al SRI, Eduard Hellvig, pentru că nu și-a exercitat funcția de conducere la nivelul SRI pe timpul mandatului acestora și nici nu a fost promovat sau susținut de aceștia.

Dacă Dragomir venea cu ideea - Băsescu și Maior, fostul președinte al României, respectiv fotsul șef al SRI, în perioada cărora Dragomir și-a tras informațiile, atunci era credibil pentru Zorella”, a declarat Cozmin Gușă, subliniind că acesta n-ar putea să fie confirmat decât de către cei care s-au aflat în preajma fostului șef al Mossad-ului, Meir Dagan, care a murit în martie anul acesta. Consultantul politic îl numește pe Dagan ”un șef legendar al Mossad-ului” care ”era de notorietate și la nivelul oamenilor informați din presă că avea o relație foarte bună cu Mihai Răzvan Ungureanu (MRU), fostul șef al SIE, atât personală, cât și profesională”.

Cozmin Gușă consideră că SIE nu a fost angrenat într-o asemenea ”aventură”, însă, spune acesta, ”la nivel de director civil al SIE, la nivel de MRU, nu am îndoieli și bomba din evz.ro îndreaptă toată atenția asupra lui MRU prin detaliile pe care le oferă. Dragomir, simțindu-se vânat de DNA, și-a identificat ținta și mărturiile făcute în fața lui Zorella și în fața altora, către foștii colegi din SRI”.

Conform logicii publice, susține consultantul politic, este posibil ca Dragomir, fiind cercetat de DNA și dorind să se răzbune, a încercat să atace atât Direcția Anticorupție, prin comanda de anchetă împotriva Laurei Codruța Kovesi, cât și Serviciul Român de Informații pe care l-ar fi simțit răspunzător de problemele sale.

”Acesta este motivul pentru care a încercat sa canalizeze scandalul în cu totul altă direcție decât logica ne-ar putea-o oferi. Probabil oameni de la vârful altui serviciu secret ar fi comandat așa ceva și ar fi găsit și finanțatori. Ce s-a spus în acel material e că niște oameni de afaceri au pus mână de la mână și au finanțat operațiunea Black Cube prin intermediul lui Dragomir. Așa cum am văzut, că Ghiță este un martor în acest dosar, nu știm dacă protejat sau nu, poate că și alți oameni de afaceri din cei patru despre care s-a vorbit s-ar hotărî să discute cu procurorii, iar atunci acest scandal va căpăta altă dimensiune, pe lângă dimensiunea Adamescu”, a precizat Gușă.

Rămân, însă, și alte întrebări foarte importante, susține consultantul politic. ”Îl consider cel mai important dosar al momentului pentru statul român și pentru echilibrul de la vârful statului român. Apare un intermediar din Israel care ar fi făcut legătura între Dragomir și cei de la Black Cube, dar și o româncă apropiată de Kovesi care ar fi refuzat apoi să discute detalii cu cei de la Black Cube. Procurorii se duc într-o zonă din ce în ce mai apropiată. Ne putem da seama că fie Dragomir minte când vorbește de protecție de la vârful statului român și atunci va suporta consecințele, fie nu minte și rămâne să vedem pe cine va indica el că l-ar fi girat de la vârful statului român pentru această acțiune. Zorella, dacă a primit informații clare de la Dagan, cu cine a discutat Dagan în statul român. Nu ne putem închipui că Zorella l-ar fi crezut pe cuvânt pe Dragomir, un om cercetat de DNA, plecat cu scandal, când i-a spus că în România există un accept pentru a fi cercetat un lider de la vârful statului român cu un rol foarte important în lupta anticorupție”, a explicat Gușă.

Consultantul politic a evidențiat că toate acestea se întâmplă când în planul public s-a format ad-hoc o așa-zisă coaliție anti-DNA care acționează, de data asta, pe față, într-un plan similar cu ceea ce făceau cei de la Black Cube.

”Cei care azi acționează public în presă fac un lucru similar cu Black Cube, prezentând doar frânturi de dovezi, tot din dorința de a arăta că Laura Kovesi n-ar mai fi competentă să conducă DNA, fie pe motiv de doctorat, fie de cucuveaua mov, pe diverse motive care converg înspre date personale care ar fi infamante pentru șefa DNA în acest moment. Putem vedea o concordanță între ceea ce făceau Black Cube în primăvară și ceea ce în această toamnă s-a declanșat deja în plan public”, a completat Gușă.

Acesta susține că este nevoie să aflăm cât mai repede adevărul despre scandalul Black Cube de la procurori, pentru că acesta influențează încrederea la vârful statului român înainte de alegeri, într-o perioadă ”foarte dificilă pentru regiune, cu un război rece reinstalat” care va deveni cu atât mai evident după alegerile din SUA și în care, spune consultantul politic, vom fi ”actori importanți”. ”Nu putem merge în acest război dacă nu lămurim bine cât de puternici și cât de impenetrabili suntem la vârful statului român și DIICOT are datoria să realizeze această concluzie”, a subliniat Gușă.

Referitor la interesul pe care Israelul l-ar avea în cazul Kovesi, consultantul politic a explicat că ”ține și de intermediarul din Israel care a făcut legătura cu cei de la Black Cube”. Nu câștigul financiar i-a animat, ci mai degrabă o anumită datorie, prietenie, sau alte lucruri, a precizat Gușă, amintind că ”au acceptat să facă treaba și la jumătate de preț, iar acest detaliu, al înjumătățirii onorariului la pilot-automat poate fi interpretat de procurori. Dacă au fost interese, ele cu atât mai mult trebuie lămurite de statul Israel, pentru că acea calitate de foști ofițeri Mossad a celor de la Black Cube obligă Israelul la precizări clare și fără echivoc, pentru că noi suntem un partener corect în relație cu acest stat”, a mai completat consultantul politic. 

Audiat de procurorii DIICOT, Dan Zorella, directorul Black Cube, susţine cu fermitate că operaţiunile de spionaj care o vizau pe şefa DNA au fost aprobate. El invocă o discuţie cu fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir, arestat în acest dosar şi anchetat de DNA pentru corupţie. Informaţia ar fi fost verificată şi prin fostul şef al Mossad-ului, care ar avea relaţii bune cu autorităţile din România. Ca probe, Zorella are însă doar un CD, ce conţine înregistrarea discuţiei cu Dragomir, iar fostul şef al Mossad-ului nu poate fi audiat pentru că, între timp, a murit. 

 

 

 

 

Mai multe articole despre:
DNA SIE Laura Kovesi black cube