Greşeala pe care o fac gospodinele când prepară mujdeiul de usturoi
Usturoiul nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră. Are foarte multe proprietăți și este un remediu minune în nenumărate boli.
În mod tradițional, oamenii de la țară nu pun sare în deliciosul mujdei, iar potrivit inginerului chimist Ștefan Manea, nu e recomandat să punem sare peste usturoi sau peste ceapă.
"În usturoi există două substanțe, aliina și alinoza, despărțite de o membrană fină. Când pisezi usturoiul în intenția de a face un mujdei, cunoscut pentru savoarea pe care o da mâncărurilor de carne și legume, membrana de care vorbeam se sparge, cele două substanțe interacționează și formează alicina. Ei bine, această alicina este fenomenală! Ea protejează de o sumedenie de boli și recent s-a descoperit că și de cancer, mai ales de cancerul de plămâni, boală cu o evoluție rapidă și fatală. Dar pentru ca alicina să fie binefăcătoare pentru corp, nu trebuie să pui sare în mujdeiul de usturoi, pentru că i se distrug pe loc și ireversibil enzimele și, în loc să ne fie de ajutor, substanța formată atacă un alt grup de enzime din organismul nostru!", spune specialistul.
În același timp este indicat ca mujdeiul de usturoi să fie făcut cu un ulei de bună calitate, cum ar fi uleiul de măsline, substanțele din cele două alimente acționând sinergic. În aceeași idee pe care o expuneam mai sus, nici pe ceapă nu se pune sare! Cel mult se tăvălește bulbul rapid printr-o pânză subțire de sare și se mănâncă imediat, dar bine ar fi să se renunțe complet la asta.