Grefieră, grav rănită după ce mai multe rafturi de arhivă s-au prăbușit peste ea. Sindicaliștii acuză oficialii TB că au încercat să mușamalizeze incidentul
Incident grav la Tribunalul București. O grefieră a fost rănită grav după ce mai multe rafturi de arhivă s-au prăbușit peste aceasta. Incidentul a avut loc la începutul acestei săptămâni în timpul programului de lucru. Sindicaliştii susţin că oficialii Tribunalului Bucureşti nu au oferit detalii despre incident, cerând angajaţilor să nu relateze situaţia. Sindicaliştii reclamă, în context, că multe instanţe şi unităţi de parchet nu respectă condiţii minime de securitate şi sănătate în muncă.
Alarma a fost dată chiar de angajați, care au sunat imediat la 112. Echipajele medicale sosite la fața locului au stabilizat-o pe femeie, ulterior aceasta fiind transportată la spital.
”O grefieră a fost grav rănită după ce mai multe rafturi din arhiva Secţiei a VI-a Civilă s-au prăbuşit peste ea. Evenimentul, petrecut luni, în jurul orei 15:00, a scos la iveală probleme majore legate de securitatea şi condiţiile de muncă ale angajaţilor din cadrul instanţelor din circumscriptia Curţii de Apel Bucuresti si a Tribunalului Bucureşti, dar şi a multor instanţe judecătoreşti din întreaga ţară. Potrivit martorilor, mai mulţi salariaţi se aflau în arhivă când structura instabilă şi neasigurată a rafturilor s-a prăbuşit, îngropând-o sub un morman de dosare şi metal pe doamna grefier. Echipajele medicale sosite de urgenţă la faţa locului au reuşit să o stabilizeze, dar starea sa rămâne critică, fiind transportată de urgenţă la spital. Poliţia a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale acestui eveniment cutremurător”, au transmis reprezentanţii sindicaliştilor.
Grefieră de la Tribunalul Bihor, trimisă în judecată pentru că a falsificat actele de înmatriculare a zeci de maşini fără plata taxei de poluare
Potrivit acestora, angajaţilor li s-ar fi ”interzis” să vorbească despre incident şi s-ar fi încercat să se minimizeze gravitatea situaţiei.
”SNGJ Dicasterial a dorit să obţină, prin telefon, o serie de informaţii preliminare însă conducerea Tribunalului Bucureşti nu a fost disponibilă, astfel cum ni s-a comunicat atât de la Cabinetul preşedintelui, cât şi de la Biroul de Informaţii şi Relaţii Publice. Reamintim ca SNGJ Dicasterial a reclamat faptul că multe instanţe şi unităţi de parchet nu respectă condiţii minime de securitate şi sănătate în muncă şi/sau de prevenirea şi stingerea incendiilor, însă, mulţi dintre conducătorii acestor instituţii continuă să ignore acest subiect, până când au loc astfel de incidente nefericite, pe care de foarte multe ori au încercat să le muşamalizeze”, mai arată sindicaliştii în comunicat.
Potrivit acestora, problemele au fost ridicate inclusv în rândul negocierilor colective declanşate de către SNGJ Dicasterial, însă Curtea de Apel Bucureşti, care are calitatea de angajator pentru personalul din aparatul propriu şi din instanţele aflate în aria teritorială de competenţă, nu a continuat dialogul şi negocierea colectivă.
”SNGJ Dicasterial a declarat în repretate rânduri că astfel de incidente erau previzibile şi a insistat asupra necesităţii unor verificări periodice şi a îmbunătăţirii constante a condiţiilor de muncă, însă conducerea Curţii de Apel Bucureşti continuă să eşueze în a-şi proteja proprii angajaţi. Acest incident dramatic deschide o serie de întrebări care trebuie să primească răspunsuri urgente (...) Este momentul ca şi instituţiile judiciare să dea dovadă de responsabilitate, să ia măsuri concrete pentru sănătatea şi securitatea în muncă a salariaţilor şi să ofere răspunsuri clare când au loc astfel de incidente. Altfel, riscul unor tragedii similare va rămâne o ameninţare constantă”, au mai transmis sindicaliştii.