Greșeală în proiectarea autostrăzii Cluj-Oradea. Un tronson trecea printr-un sat
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a solicitat emiterea unui certificat de urbanism pentru tronsonul A3 Gilău – Mihăiești deoarece în proiectare s-au folosit hărți mai vechi dinaintea anului 1970, în care un cartier nu apărea.
Gafă majoră a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) privind o porțiune de pe Autostrada Transilvania: proiectul unui tronson urma să treacă printr-un sat!
CNAIR a solicitat emiterea unui certificat de urbanism pentru tronsonul A3 Gilău – Mihăiești deoarece în proiectare s-au folosit hărți mai vechi dinaintea anului 1970, în care un cartier nu apărea.
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe a emis în regim de urgență certificatul de urbanism pentru sectorul de autostrada Gilău-Mihăiești.
Certificatul a fost emis ca urmare a cererii formulate în acest sens de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi vizează terenul situat în judeţul Cluj, în intravilanul şi/sau extravilanul localităţilor Viştea, Nădăşelu, Şardu, Sînpaul, Mihăieşti şi Topa Mică, din comunele Gîrbău şi Sînpaul ce urmează a fi traversate de acest sector al autostrăzii.
„Având în vedere importanţa deosebită pe care acest sector de autostradă o are atât pentru dezvoltarea judeţului Cluj, cât şi pentru întreaga regiune, am analizat şi semnat, în regim de urgenţă, această solicitare. În acelaşi timp însă, am acţionat în aşa fel încât să fie adoptată soluţia care generează cele mai mari beneficii şi care presupune cele mai mici inconveniente pentru locuitorii din zonă şi pentru comunităţile clujene vizate" a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe.
Tronsonul Gilă – Mihăiești, cu o lungime totală de 18,3 km, va fi construit de Asocierea IMPRESA COSTRUZIONI GIUSEPPE MALTAURO SpA – S.C. VIAPONTE ROM S.R.L. Tronsonul va asigura legătura cu sectorul 3B Mihăieşti – Suplacu de Barcău. La km 17+800 este prevăzută execuția a câte o parcare de scurtă durată pe fiecare parte a autostrăzii.
Durata contractului este de 18 de luni, din care 6 luni perioada de proiectare şi 12 luni durata de execuţie a lucrărilor.
Sectorul de autostrada Borș – Suplacu de Barcău este în continuare în aer după ce spaniolii de la Corsan au cerut rezilierea contractului. În cel mai bun caz tronsonul bihorean de autostradă va fi relicitat în trimestru al doilea din acest an.