Giorgiu Coman, avocat: "În penitenciarele din România se încalcă grav Constituţia. M-am îngrozit!"
Avocatul Giorgiu Coman a explicat la Realitatea TV, în timpul emisiunii "Deschide Lumea", moderată de Lavinia Şandru, cum sunt încălcate drepturile fundamentale ale deţinuţilor în penitenciarele din România.
"În primul rând, în penitenciarele din România se încalcă grav Constituţia: este încălcat dreptul la viaţă, dreptul la sănătate şi dreptul la un mediu sănătos. Toată legislaţia care a funcţionat până acum în ceea ce priveşte executarea pedepselor în penitenciarele din România, regulamentele de aplicare ale acestor legi, toate sunt neconsituţionale pentru că încalcă grav Constituţia", a declarat avocatul Giorgiu Coman, la Realitatea TV.
"Mă refer la câteva lucruri pe care le-am văzut cu ochii mei. M-am îngrozit! Avem următoarele probleme: problema apei. Să vă spun cum se bea apă în unele penitenciare din România. Se acumulează apă de ploaie în nişte bidoane de plastic, cu nişte ţevi din pexal sau polipropilenă, unde colcăie nişte viermi, rugină şi aşa mai departe şi este trasă cu ţeava aceea la robinetul din cameră. Asta este o problemă. O a doua problemă este cea a medicamentelor. Personal, în nenumărate rânduri am cumpărat la rugămintea unor clienţi - am mers la farmacie, cu bon de la farmacie, cu reţeta respectivă de la medicul curant - diverse medicamente pentru bolnavi cardiaci, pentru bolnavi cu ciroză hepatică sau cu hepatită. Am mers la poartă cu acele medicamente şi pur şi simplu gardienii sunt instruiţi de o asemenea manieri şi nici regulamentul nu le permite... Dar acele medicamente pot fi verificate! Este încălcată legea, pentru că atunci când nu avem reglementată o astfel de precizare în legea aplicabilă, merg la Legea fundamentală. Iar Legea fundamentală spune că dreptul la sănătate şi dreptul la viaţă sunt încălcate. Atunci, cred că am dreptul, ca părinte, ca avocat, să las nişte medicamente la poarta penitenciarului, pe care gardienii le pot verifica sau medicul din penitenciar, şi să le ducă mai departe", a mai explicat el.
Raportul Avocatului Poporului despre condițiile din penitenciare, prezentat astăzi în Parlament
Un raport întocmit de Avocatul Poporului la finele anului trecut, arăta că persoanele private de libertate sunt agresate de angajaţii penitenciarelor sau de alţi condamnaţi şi trăiesc în condiţii improprii. În ceea ce priveşte centrele de reţinere şi arestare preventivă, amplasarea la demisol, în spaţii ale unor clădiri neizolate, neventilate corespunzător, cu emanaţii permanente de mirosuri, cu o umiditate ridicată, cu infiltraţii de apă care au dus la apariţia fenomenului de igrasie şi mucegai, constituie condiţii improprii ale funcţionării locurilor de detenţie şi în egală măsură pentru desfăşurarea activităţii cadrelor de poliţie, se arata în raport.
În centrele de reţinere şi arestare preventivă s-a observat amplasarea necorespunzătoare a camerelor de deţinere la nivelul demisolului clădirilor inspectoratelor judeţene de poliţie astfel încât ventilaţia şi aerisirea acestora era deficitară, iar iluminatul natural şi artificial insuficient. De asemenea, s-au remarcat şi lipsa grupurilor sanitare în unele camere, insuficienţa grupurilor sanitare, instalaţii sanitare care prezentau un grad ridicat de uzură şi amenajarea defectuoasă a toaletelor, folosirea WC-ului tip turcesc ca suport pentru spălarea corporală, gradul avansat de uzură al cazarmamentului, distribuirea neuniformă a materialelor igienico-sanitare, deficitul spaţiilor pentru depozitarea bunurilor personale, existenţa unor spaţii/curţi de plimbare subdimensionate, necesitatea igienizării unor spaţii de detenţie (dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare).
De altfel, la începutul lunii martie 2016, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, preciza că România ar putea fi obligată, printr-o decizie pilot a CEDO, să plătească aproximativ 80 de milioane de euro pe an amendă pentru condiţiile în care stau deţinuţii.