"Ginsengul românesc", tot mai cerut de străini. România îl exportă de pe vremea lui Ceauşescu
Zeci de tone de cătină din Prahova, bogată în uleiuri şi vitamina C, ajung în Germania şi Austria.
Sute de tone de fructe de pădure vor pleca în Germania şi Austria prin Direcţia Silvică Prahova. Cererea cea mai mare este de cătină, 80 de tone, care mai apoi este folosită în industriile farmaceutică şi cosmetică, scrie mediafax.ro.
Aglomeraţie mare, miercuri, la Ocolul Silvic din Ploieşti, locul unde este depozitată cătina care urmează să fie exportată. De miercuri a început achiziţionarea şi depozitarea acestor fructe de pădure.
"Este prima zi de achiziţie de cătină. Au venit în două ore 2500 de kilograme, destul de mult. O să depăşim sigur capacitatea tunelului de congelare. O să avem peste 5000 de kilograme. Prima livrare o să o facem când o să avem 30 de tone strânse”, a declarat Ion Dâlvaru, reprezentant al Ocolului Silvic Ploieşti.
Dâlvaru a afirmat că aceste fructe, denumite şi “ginsengul românesc”, au o concentraţie mare de vitamin C, dar conţin şi uleiuri volatile şi sunt căutate, în special, pentru industria farmaceutică.
"Cătina este căutată pentru uleiuri, vitamina C foarte multă, uleiurile volatile care sunt foarte bune şi din ele se fac medicamente în afară. De pe vremea lui Ceauşescu trimitem cătină", a spus Ion Dâlvaru.