Simţiţi că părul vi se ridică? Ce anunţă acest indiciu. Reguli de supravieţuire în timpul furtunii
În ultimii ani, meteorologii trag semnale de alarmă de fiecare dată când au ocazia. Încălzirea globală şi dezechilibrele climatice au adus, iată, şi în România furtuni din ce în ce mai violente şi chiar tornade. Există chiar şi un ghid al cetăţeanului pentru situaţii de urgenţă. O să îl găsiţi doar pe internet, pentru că autorităţile au alte priorităţi decât să îl distribuie.
Conform ghidului cetățeanului, realizat de specialiștii în situații de urgență, înainde de producerea unei furtuni îndepărtaţi copacii ori ramurile uscate, care pe timpul unei vijelii ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.
Nu uitaţi regula de salvare 30/30: adăpostiţi-vă în interiorul unei clădiri dacă, după ce aţi văzut un fulger nu reuşiţi să număraţi până la 30 înainte de a auzi un tunet.
Rămâneţi în interiorul clădirii încă 30 minute după ce aţi auzit ultimul tunet.
RESPECTAŢI URMĂTOARELE REGULI ÎN CAZUL ÎN CARE ESTE IMINENTĂ O FURTUNĂ:
Întrerupeţi orice activităţi în aer liber. Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fiţi rănit în cazul în care trăsnetul loveşte maşina, sunteţi mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în exterior. Evitaţi duşurile ori sălile de baie. Conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate.
Deconectaţi aparatele şi alte echipamente electrice precum computerele şi aparatele de aer condiţionat.
ÎN TIMPUL UNEI FURTUNI, atunci când simţiţi că părul vi se ridică, este un indiciu că există pericolul unui fulger. Asezaţi-vă ghemuit la pământ. Puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi, însă nu va întindeți pe pământ.
Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă sunteţi pe un lac, ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.
Sunt lucruri despre care mulţi dintre noi nu au auzit, însă regulile există şi pot face diferenţa între viaţă şi moarte.