MENIU

Gheorghe Stan, validat de CSM la conducerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a validat luni, cu 11 voturi pentru, pe adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, la conducerea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a validat numirea inspectorului-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, în funcţia de şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului General, a anunţat, luni, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, citat de Agerpres.

"A fost numit cu 11 voturi "pentru" candidatul Stan la şefia Secţiei", a declarat Tudorel Toader, la ieşirea din CSM.

Au existat însă contre în cadrul şedinţei plenului Consiliului Superior al Magistraturii pe rezultatele concursului pentru conducerea Secţiei, dar şi pe procedură. Judecătoarea Andreea Chiş a propus anularea rezultatelor concursului, invocând ca motiv lipsa din comisia de concurs a reprezentantului Secţiei pentru procurori, notează Mediafax.

"În ceea ce priveşte constituirea Comisiei de concurs, respectiv lipsa unui membru procuror desemnat de Secţia de procurori. Consider că acesta constituie un motiv de nulitate absolută a procedurii pentru că legea nu prevede în această situaţie posibilitatea ca această Comisie de concurs să funcţioneze în condiţii de majoritate.(...) Atunci când legiuitorul în mod excepţional a dorit ca orice structură a Consiliului să funcţioneze în condiţii de majoritate a făcut-o în mod expres. Aşa cum a făcut-o prin Ordonanţa 90/2011, probabil din raţiunea privind faptul că vorbim de o procedură simplificată şi care avea ca finalitate o numire doar provizorie şi care era şi modificată parţial, pentru că numirea (...) se făcea de către preşedintele Consiliului", a declarat la începutul şedinţei Andreea Chiş.

În replică, ministrul Justiţiei a declarat, în cadrul şedinţei, că Secţia nu a dorit să-şi desemneze un reprezentant, prin urmare nu există motiv de anulare. "Legea spune: comisia funcţionează cu majoritate membrilor săi, ceea ce înseamnă că nu se face distincţie dacă majoritatea vine din faptul că Secţia de procurori nu şi-a desemnat un reprezentant sau din faptul că reprezentantul desemnat nu a putut participa din varii motive. Cred şi eu personal faptul că Secţia nu a vrut să-şi desemneze reprezentantul. Mă gândesc numai la amânările care au existat la şedinţele pentru desemnarea reprezentantului şi, sper să nu greşesc, când cineva nu a putut participa şi a anunţat cu cinci minute înainte de şedinţă. Câtă vreme se spune: comisia funcţionează cu majoritate fără alte distincţii, cred că chestiunea este depăşită. Eu vă cunosc patosul cu care vă susţineţi un punct de vedere, care la rândul lui poate fi perfectibil, dar noi vorbim despre şeful unei Secţii, şi nu vorbim de procurori de rang înalt pe care să-i supui procedurii de la Ministerul Justiţiei", a replicat Tudorel Toader.

Pe 10 ianuarie, inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan, a obţinut cel mai mare punctaj la concursul pentru funcţia de conducere. Potrivit rezultatelor publicate de CSM, punctajul final al lui Gheorghe Stan a fost 9,33, în timp ce contracandidata sa, procurorul Florena Esther Sterschi, a obţinut 8,33.

Florena Esther Sterschi asigură în prezent interimatul la conducerea secţiei speciale.

Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie şi-a început activitatea pe 23 octombrie 2018, având competenţa exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracţiunile săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv judecătorii şi procurorii militari şi cei care au calitatea de membri ai CSM.

Secţia a preluat dosarele care îi vizează pe magistraţi aflate în lucru la DNA şi la alte unităţi de Parchet, precum şi dosarele soluţionate.

Mai multe articole despre:
CSM Gheorghe Stan