MENIU

Germania se opune americanilor: „Fără arme cu rază lungă de acțiune, în Ucraina”

Nemții nu vor ca ucrainenii să folosească arme cu rază lungă de acțiune. Foto/Profimedia

Germania rămâne ferm hotărâtă să nu livreze și nici să fie de acord ca Ucraina să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune. Statele Unite nu susțin oficial, dar nici nu au eliminat complet din ecuație această variantă. 

Guvernul de la Berlin a luat "câteva decizii" privind sprijinul militar pentru Ucraina "care îmi sunt foarte clare", a declarat Scholz la New York, cu puţin înaintea unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Scholz a precizat că acestea includ restricţii care împiedică lansarea de către Ucraina de rachete care să lovească adânc în teritoriul rus.

"Acest lucru nu este compatibil cu poziţia mea personală... Nu vom face asta. Şi avem motive foarte serioase", a punctat cancelarul german, aflat în SUA pentru lucrările Adunării Generale a ONU.

Zelenski a lansat apeluri repetate către aliaţii săi occidentali de a-i permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acţiune pentru a lovi ţinte situate mult dincolo de linia frontului, inclusiv centre logistice şi baze militare din Rusia.

Arma cu cea mai lungă rază de acţiune livrată Ucrainei de Germania este lansatorul de rachete MARS II, capabil să lovească ţinte aflate la 84 de kilometri distanţă. Berlinul a permis Kievului să-l folosească pe o zonă limitată din teritoriul rus, în apropierea oraşului ucrainean Harkov, aflat la graniţă.

Şi puternicul obuzier Panzerhaubitze 2000, cu o rază de 56 de kilometri, poate fi desfăşurat pentru apărarea Harkovului.

Olaf Scholz a exclus în mod repetat livrarea către Kiev de arme de precizie cu rază lungă de acţiune, indiferent de deciziile luate de alţi aliaţi din NATO. Cancelarul refuză să furnizeze astfel Ucrainei rachete germane de croazieră Taurus, care au o rază de circa 500 km, argumentând că acest lucru "ar presupune un risc ridicat de escaladare".

În acelaşi timp, o majoritate a germanilor se opun trimiterii de rachete, au arătat sondaje de opinie.

După întâlnirea cu Scholz, Zelenski a mulţumit Germaniei pentru susţinerea acordată Ucrainei, mai ales pentru întărirea capacităţilor de apărare al Kievului.

"Suntem profund recunoscători Germaniei pentru sprijinul său", a scris Zelenski pe platforma X. "Împreună, am salvat mii de vieţi şi cu siguranţă putem contribui şi mai mult la întărirea securităţii întregului continent european".

Preşedintele ucrainean a menţionat într-un comunicat că a discutat cu cancelarul german despre situaţia de securitate din Ucraina.

"Liderii au convenit să continue cooperare în formatele internaţionale şi să discute paşi comuni către o pace justă, inclusiv implementarea deciziilor primului Summit de pace şi pregătiri pentru un al doilea", se arată într-un comunicat al biroului lui Zelenski.

"Preşedintele a subliniat că Ucraina nu va susţine nicio iniţiativă alternativă de pace care ar putea fragmenta integritatea comunităţii internaţionale", se adaugă în comunicat.