MENIU

Gerhard Schröder, apropiat de Putin, pleacă din conducerea gigantului rus Rosneft, după ce rămâne fără privilegii

Gerhard Schröder, apropiat de Putin, pleacă din conducerea gigantului rus Rosneft, de teama sancțiunilor

Gerhard Schröder, un apropiat al lui Vladimir Putin, face un pas înapoi la doar o zi după ce a fost sancționat de Uniunea Europeană și de Bundestag. După ce pierde câteva privilegii, fostul cancelar german anunță că se retrage din conducerea unei companii rusești.

Fostul cancelar german a fost vizat de critici în urma invaziei Ucrainei de către Rusia din cauza apropierii afișate față de președintele Putin, precum și pentru funcțiile deținute în companii rusești.

Potrivit Rosneft, cea mai mare companie petrolieră din Rusia, Gerhard Schröder a informat compania că nu-şi poate prelungi funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie al numărului unu rus în domeniul petrolului.

Acest anunţ vine la o zi după ce atât Berlinul, cât şi Bruxellesul, au luat decizii împotriva fostului lider SPD.

Parlamentul European i-a cerut oficial lui Gerhard Schröder să demisioneze din funcțiile sale din cadrul firmelor ruse petroliere - Rosneft și Gazprom. Parlamentul European a adoptat joi rezoluția care cere includerea fostului cancelar german Gerhard Schröder pe lista de oficiali sancționați de Uniunea Europeană din cauza războiului din Ucraina.

De asemenea, tot joi, Bundestagul l-a lăsat pe fostul cancelar fără birourile somptuoase și personalul aferent, tăind banii pentru întreținerea lor.

Gerhard Schröder a fost aspru criticat pentru contactele sale în Rusia, apropierea de președintele rus Vladimir Putin și pozițiile sale în companiile de stat ruse. În vârstă de 78 de ani, Schröder a condus Germania între anii 1998 până în 2005, fiind cancelar înaintea Angelei Merkel (CDU).

Imediat după încheierea mandatului de cancelar federal, a fost numit în mai multe posturi în companii rusești, președinte acționari la compania de conducte Nord Stream AG, care leagă Germania de Rusia, Gazprom sau compania energetică Rosneft. Gerhard Schröder urmează să intre, în iunie 2022, în Consiliul de Administrație al gigantului rus în domeniul gazelor naturale - Gazprom.

Gerhard Schröder nu este singurul care pleacă de teama sancțiunilor. Alt membru al Consiliului de Administraţie al Rosneft, Matthias Warnig, demisionează, potrivit grupului rus. Warnig, care e CEO al societăţii ce exploatează gazoductul Nord Stream 2, şi-a început cariera în rândurile puterii fostei Germanii de Est comuniste. Potrivit presei germane, a avut o funcție importantă în fosta securitate germană din RDG - STASI, la Spionaj.