Gerhard Schröder, acuzat că a dat țeapă la un restaurant. Fostul cancelar german a refuzat să achite o comandă de 6000 euro
Un scandal de proporții a avut loc recent la un restaurant din Hamburg, care a atras atenția publicului din întreaga lume. Motivul? O comandă de 6000 de euro, care nu a fost achitată de fostul cancelar al Germaniei, Gerhard Schröder.
Gerhard Schröder a fost gazda unei cine luxoase sâmbăta trecută, la unul dintre cele mai apreciate restaurante din Germania. Restaurantul Lakeside, situat pe malul Alsterului, în hotelul The Fontenay, a fost locul ales de fostul cancelar al Germaniei pentru a sărbători alături de un cerc select. Schröder a dezvăluit că este un mare amator al vinurilor italiene și franceze, iar acestea au fost la ordinea serii în timpul cinei excepționale.
Deși numele celorlalți invitați nu au fost făcute publice, este clar că cei prezenți au avut parte de o experiență gastronomică deosebită, într-un cadru absolut spectaculos, cu o priveliște impresionantă asupra turnurilor Hamburgului. Cu toate acestea, petrecerea s-a lăsat cu urmări penale.
„Fostul cancelar invită oaspeții la un restaurant de două stele din Hamburg. Unul dintre ei refuză să-și plătească factura - și fuge de poliție”, titrează presa din Germania.
Bătaie de joc după explozia cu 4 morți de la Călimănești. Cum sunt păzite șantierele lui Umbrărescu
„Prietenul lui Putin, Gerhard Schröder (SPD), se întâlnește mai des cu contacte controversate. Duminică (15 octombrie), fostul cancelar a invitat oaspeții la restaurantul de două stele „Lakeside” din Hamburg. Cu toate acestea, oaspetele care a făcut furori nu este din Rusia, ci din Iran”, scrie merkur.de.
La cina de lux găzduită de Gerhard Schröder, meniul a inclus preparate rafinate, printre care waygu bavarez și lămâi Amalfi, pentru a-i încânta pe invitați. Potrivit tradiției germane, Schröder a clarificat faptul că va plăti cina și vor fi incluse câteva băuturi, însă dacă cineva își dorește altceva, trebuie să plătească în plus.
„Se pare că acest lucru nu a fost suficient pentru omul de afaceri iranian Mazid Y.-F., care aparținea și el cercului selectat. Probabil a crezut că fostul cancelar nu cunoștea limite în ospitalitatea sa. Sau pur și simplu a înțeles greșit oferta. În acea seară el a comandat cu bucurie băuturi, crezând că Schröder va plăti pentru ele. Atât de mult încât a ajuns la o valoare de 6.117 euro - cifra provine dintr-un proces-verbal de poliție pe care Bild îl are la dispoziție”, mai scrie presa germană.
Când a sosit nota de plată, Schröder a refuzat să plătească, dar și omul de afaceri, care a invocat că el este invitat. Situația a degenerat atât de mult încât a trebuit să intervină poliția (care l-a luat pe iranian) și i s-a adus o acuzație de fraudă. În hotel se pare că au mai fost și alte experiențe neplăcute cu el.
Gerhard Fritz Kurt Schröder este un avocat, lobbyist și om politic german. A fost al șaptelea Cancelar federal al Germaniei din octombrie 1998 până în 22 noiembrie 2005. A fost președintele Partidului Social-Democrat (Sozialdemokratische Partei Deutschlands) din anul 1999 până în 2004.
Din 1980 până în 1986 a fost membru al Bundestagului german. După alegerile pentru Landtagul din Saxonia Inferioară din 1986 a devenit liderul opoziției social-democrate (SPD) în Landtag, fiind membru al acestuia până în 1998.
În 1990, ca urmare a victoriei SPD în Landtagul din Saxonia Inferioară, a fost ales Prim-ministru (Ministerpräsident) al landului. A fost reales în această funcție în 1994 și 1998.
Până în 1994 a fost liderul unei coaliții SPD-Die Grünen la nivel de land, apoi după rămânerea SPD-ului ca singur partid al guvernării, a continuat să fie liderul acestui partid. În calitate de prim-ministru al Saxoniei Inferioare (Niedersachsen), a îndeplinit funcția de președinte al Bundesratului din 1 noiembrie 1997 până în 27 octombrie 1998. În 1998 a devenit din nou membru al Bundestagului, fiind ales ca al șaptelea cancelar al Republicii Federale Germania. În 2002 a fost reales în această funcție, mandat care nu l-a dus până la capăt datorită popularității din ce în ce mai scăzute.
Pragmatismul său i-a adus repede renumele de "prieten al patronilor". A fost calificat drept un aprig susținător al industriașilor. Ambițiile sale au suscitat, de-a lungul carierei sale, numeroase suspiciuni și ostilități, provocând fricțiuni chiar în rândul partidului, unde nu a încetat nici o clipă „să-și facă loc”.