MENIU

GER de crapă pietrele în această iarnă: Temperaturi de minus 12,3 grade la Miercurea Ciuc

GER de crapă pietrele în această iarnă: Temperaturi de minus 12,3 grade la Miercurea Ciuc

Prima noapte geroasă din această iarnă! Este pentru prima dată în acest sezon când se înregistrează ger în județul Harghita, unul din polii frigului din România.

Cea mai scăzută temperatură a sezonului, în judeţul Harghita, s-a înregistrat în noaptea de marţi spre miercuri, când la Miercurea-Ciuc s-au consemnat minus 12,3 grade Celsius, iar la Topliţa au fost minus 12,2 grade.

Este pentru prima dată în acest sezon când se înregistrează ger în judeţ şi temperaturile scad sub minus 10 grade Celsius într-unul din polul tradițional al frigului. România are doi poli ai frigului, care sunt cele mai geroase locuri. Unul este în bazinul Ciuc, în județul Harghita, iar celălalt este în județul Covasna, la Întorsura Buzăului.

Potrivit meteorologului de serviciu Narcisa Milian, de la Centrul Meteorologic Regional Transilvania Sud Sibiu, ger a fost şi la Joseni, unde mercurul termometrelor a arătat minus 11,3 grade, cea mai ridicată temperatură fiind înregistrată la Odorheiu Secuiesc, unde au fost minus 8,8 grade, relatează agerpres.ro.


Meteorologii spun că scăderea de temperatură s-a înregistrat pe fondul pătrunderii unei mase de aer rece, cu cer variabil şi strat de zăpadă existent în anumite zone ale judeţului. Aceste valori sunt obişnuite pentru judeţul Harghita, unde iernile sunt lungi şi geroase.

De altfel, locuitorii din Miercurea-Ciuc spun că iarna a venit mai târziu decât în alţi ani, când se înregistrau valori negative încă din lunile octombrie sau noiembrie.