MENIU

George W. Bush îl avertizează pe Joe Biden: „Retragerea trupelor NATO din Afganistan este o greșeală!”

Avertismentul lui George W. Bush pentru Joe Biden despre retragerea trupelor NATO din Afganistan Foto: DW.com

Fostul preşedinte american George W. Bush transmite un semnal de alarmă pentru Administrația Joe Biden! Fostul lider republican de la Casa Albă, în mandatul căruia a început invazia în Afganistan după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001, critică dur decizia de retragere a trupelor NATO.

Fostul președinte George W. Bush spune că retragerea trupelor NATO din Afganistan este „o greșeală”, din cauza căreia vor suferi „femeile şi fetele afgane”, scrie AFP, citând interviul acordat de Bush postului Deutsche Welle.

„Femeile şi fetele afgane vor suferi un prejudiciu de nedescris. Este o greşeală”, mai spune Bush, adăugând că „ele vor fi pur şi simplu abandonate pentru a fi masacrate de aceşti oameni foarte brutali, iar aceasta îmi frânge inima”.

Declarațiile lui George W. Bush vin la 20 de ani de când acesta a trimis trupele americane în Afganistan, în toamna lui 2001, după atacurile teroriste din Statele Unite, la 11 septembrie. 

Joe Biden a anunțat că misiunea militară americană în Afganistan va fi încheiată la 31 august. Comandantul forţelor americane şi NATO în Afganistan, generalul Austin Scott Miller, şi-a predat deja atribuţiile în urma operațiunii de retragere definitivă a trupelor străine din ţară. Imediat de la anunțul retragerii, în mai, talibanii au pornit o ofensivă pentru cucerirea teritoriilor din Afganistan, având de „înfruntat” o armată afgană slabă, lipsită și de sprijinul aerian al SUA, relatează Agerpres.

Interviul a fost acordat de fostul președinte George W.Bush cu ocazia vizitei cancelarului german Angela Merkel la Washington.

George W. Bush a sugerat că şi cancelarul german „simte acelaşi lucru ca şi el”, în omagiul adus „clasei și demnității” lui Merkel, care va părăsi, după 16 ani, conducerea Germaniei, din funcția de cancelar.

Merkel are pe agenda vizitei din SUA o întâlnire cu noul președinte democrat Joe Biden, joi, 15 iulie, la Casa Albă.