UPDATE. Becali, audiat la DNA în dosarul privind cărţile scrise de deţinuţi. Ce a spus latifundiarul
George Becali a fost audiat ca martor în dosarul lucrărilor ştiinţifice scrise după gratii. Procurorii anticorupţie verifică modul în care mai mulţi deţinuţi celebri au primit zile libere după ce au scris cărţi, unii în timp record. Potrivit milionarului din Pipera, anchetatorii vor să afle dacă deţinuţii au fost favorizaţi de comisia de eliberare condiţionată din penitenciare.
Aproape şase ore a stat George Becali la DNA pentru a da explicaţii despre cum au fost scrise cărţile semnate de el în penitenciar. Latifundiarul din Pipera recunoaşte că a profitat de lege.
UPDATE ora 15.40. Gigi Becali a explicat ce l-au întrebat procurorii DNA.
"Conform procedurilor, nu va pot spune tot. Va pot spune ca am fost chemat ca martor in elaborarea cartilor pe care le-am scris in puscarie. Nu ma vizeaza pe mine, ci Comisia de penitenciar.
M-au intrebat daca am fost favorizat, nu va pot spune mai multe. Din punctul meu de vedere, pentru prieteni si dusmani, nu am niciun fel de problema. Martor am venit, martor plec. Se ancheteaza numai favorizarea. E vorba despre funcţionarea de la ANP", a afirmat Becali.
George Becali a ajuns, miercuri dimineaţa, la sediul DNA, unde este audiat ca martor în dosarul de favorizarea făptuitorului, deschis în luna ianuarie de procurorii DNA în cazul cărţilor scrise de deţinuţi, scrie Mediafax.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-au sesizat din oficiu cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de favorizarea făptuitorului, în modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infracţiuni de corupţie, în scopul de a îngreuna executarea pedepselor aplicate de instanţele de judecată.
"Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu întocmit de procurori, fapta ar fi fost săvârşită de mai multe persoane care au acţionat concertat în scopul de a crea aparenţa că sunt îndeplinite condiţiile legale pentru ca persoanele condamnate să fie liberate condiţionat. Dintr-o notă întocmită de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, precum şi din datele existente în spaţiul public rezultă indicii că, în realitate, aceste condiţii nu erau îndeplinite în realitate, iar prin faptele săvârşite s-a urmărit exclusiv favorizarea persoanelor condamnate", explica DNA într-un comunicat de presă.
Potrivit procurorilor, mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandări formale prin care au atestat pretinsa relevanţă ştiinţifică a unor lucrări, exclusiv pe baza titlului acestora, fără a lua contact în vreun mod cu autorul lucrării şi fără a cunoaşte viziunea acestuia asupra temelor care urmau să fie abordate.
"Aceste recomandări ar fi avut o natură generică şi ar fi fost folosite, uneori, în aceeaşi formă, pentru elaborarea unor multiple lucrări cu caracter ştiinţific", se mai arată în comunicatul citat.
De asemenea, alte cadre universitare ar fi acceptat să valideze valoarea unor lucrări şi să le includă în evidenţa unor conferinţe ştiinţifice internaţionale, în condiţiile în care activitatea de elaborare desfăşurată de autor durase câte o oră pentru fiecare comunicare.
"Se observă că ar exista o discrepanţă între prestigiul presupus al unei asemenea manifestări şi implicarea reală a autorului, care a determinat ca fiecare oră de activitate să reducă durata pedepsei executate cu câte 30 de zile", potrivit DNA.
Totodată, ar fi existat persoane care au acceptat să elaboreze lucrări cu un aparent caracter ştiinţific şi care au fost asumate ulterior de persoanele condamnate, mai spus procurorii.
"Lucrările pretins a fi fost realizate în penitenciar citează opere la care autorul nu a avut acces nici la bibliotecă, nici online, iar timpul dedicat elaborării lucrărilor este în mod obiectiv insuficient pentru un asemenea demers (de exemplu 12 ore pentru o lucrare de 180 de pagini ori 6 ore şi 40 de minute pentru elaborarea unei lucrări de 212 pagini). În aceste împrejurări, concluzia este că autorul real este o altă persoană", susţin procurorii.