MENIU

Gazprom neagă întreruperea alimentării cu gaze a Poloniei. Cotația bursieră a gazelor a crescut

Terminal Gazprom

Gigantul energetic rus Gazprom neagă informațiile apărute în presa poloneză, dar și în cea de la Moscova, privind întreruperea livrărilor de gaze naturale către Polonia. Pe de altă parte, o publicație economică poloneză a postat un grafic al livrărilor care indică scăderea la zero a tranzitului de gaz. Anunțurile contradictorii au provocat haos pe bursele de energie.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat marți că livrările de gaze naturale către Polonia prin gazoductul Yamal-Europa nu au fost oprite, a anunțat Russia Today. Anunțul companiei vine ca răspuns la informațiile lansate pe surse de presa poloneză, dar confirmate și de cea rusă, privind întreruperea livrărilor de gaze, ca urmare a sistării plăților sau a refuzului Varșoviei de a plăti în ruble.

Pe de altă parte, portalul polonez de știri economice BiznesAlert a postat un grafic al livrărilor de gaze dintre Rusia care indică, într-adevăr, scăderea la zero a volumului, în cursul după-amiezii de marți.

Rosja zatrzymała dostawy gazu do Polski wobec interregnum w PGNiG przed fuzją z Orlenem | #energetyka #gaz #bezpieczeństwo https://t.co/IJnoQOgVC8

— BiznesAlert.pl ⚡ (@BiznesAlert) April 26, 2022

La scurt timp după anunțul privind sistarea gazelor, chiar dacă informația era obținută pe surse, prețul gazelor europene (TTF Amsterdam) a urcat de la 90 la 107 EUR/MWh.