MENIU

GAZE DE ŞIST. Primarii de la Oradea şi Sânmartin cer ANRE protejarea zonei Băile Felix

GAZE DE ŞIST. Primarii de la Oradea şi Sânmartin cer ANRE protejarea zonei Băile Felix

Băile Felix primesc un ajutor neaşteptat tocmai din sânul puterii prin primarul PNL Ilie Bolojan, ce-şi uneste eforturile cu primarul PDL Lucian Popuş în incercarea de a nu permite explorarea-dezvoltarea-exploatarea gazelor de şist în zona metropolitană Oradea, care include şi Băile Felix. 

Primarii Oradiei, Ilie Bolojan şi primarul localităţii Sânmartin, Lucian Popuş, solicită Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale din România asigurarea protecţiei şi siguranţa zonei urbane a municipiului Oradea şi a zonei metropolitane. Acest demers vine ca urmare a intenţiei de explorare-dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze de şist în perimetre care pot afecta apele geotermale din Băile Felix şi Oradea.

În vederea asigurării protecţiei şi siguranţei zonei urbane a municipiului Oradea împreună cu zona metropolitană, a zăcămintelor de apă geotermală situate in subsolul acestora, care sunt incluse in conturul perimetrelor de explorare-dezvoltare-exploatare pentru operaţiuni petroliere instituite, denumite EX—2 TRIA şi EX — 3 Băile Felix, edilii celor două localităţi aduc următoarele argumente:

- în conformitate cu programul de guvernare privind creşterea gradului de utilizare a energiiior regenerabile, nepoluante, Primăria Municipiului Oradea s-a preocupat, împreună cu titularul licenţei de exploatare a apelor geotermale din perimetrul Oradea de extinderea utilizării apei geotermale pentru prepararea agentului termic necesar incălzirli cartierelor de locuinţe şi prepararea necesarului de apă caldă menajeră. În prezent cca. 80.000 de cetăţeni ai municipiului Oradea beneficiind de acest tip de utilităţi

-preţul de achiziţie al gigacaloriei rezultate din exploatarea apei geotermale de către furnizorul de utilităţi al municipalităţii este mai redus decât gigacaloria produsă prin combustibililor clasici, proces insoţit de o poluare intensă, resimţită in special de populaţia zonelor apropiate electrocentralei .

-începând cu faza de prospecţiune pentru hidrocarburi există riscul producerii unor perturbări cauzate de undele seismice - închiderea fisuraţiei sau reducerea acestuia, care reprezintă căile de acces al apei geotermale spre sondele de exploatare

- după datele specialiştilor (S.C. TRANSGEX S.A.) există o singură formaţiune geologioa susceptibilă de a cantona hidrocarburi, situată la o adâncime de cca. 2000 m, care constituie ecranul etanş din acoperişul acviferului termal. O intervenţie la nivelul acestei formaţiuni de tipul explorării-exploatării pentru zăcăminte de hidrocarburi, ar conduce la distrugerea acviferului termal, astfel apa geotermală nu se va mai putea folosi pentru nevoile oraşului.

-dezvoltarea zonelor metropolitane este in strânsă legătură cu dezvoltarea turismului balnear din zona Bălle Felix — 1 Mai. Având in vedere că zăcământul Oradea şi zăcământul termomineral Băile Felix — 1 Mai formează un sistem care comunică intre ele, există şi riscul poluării ireversibile a apelor de balneaţie, cu consecinţe grave asupra viitorul turistic al zonei.

- în comuna Sânmartin, pe lângă cele doua staţiuni balneoclimaterice , de interes national si local , sunt si doua rezervaţii naturale unice in lume care sunt dependente de apele geotermale si ca in perioada de sezon numarul turistilor depaseste 10.000 persoane/ zi.

Fata de motivele invocate mai sus, primarii solicită excluderea suprafetelor aferente UAT şi UAT Sinmartin, pe teritoriul cărora se regăsesc perimetrele de apă respectiv termominerală din perimetrele EX-2 TRIA şi EX-3 BAILE FELIX precum şi redenumirea perimetrului de explorare dezvoltare exploatare a resurselor petroliere gaze naturale şi gaze de şist EX-3 BĂILE FELIX astfel incât să nu se mai realizeze confuzia cu staţiunea Băile Felix.