Gafa monumentală în presa străină: Ce a scris El Mundo despre Klaus Iohannis
Printre publicațiile străine care au scris, luni, despre victoria lui Klaus Iohannis, la alegerile prezidențiale, s-a numărat și El Mundo, care, însă, a comis două erori în cadrul articolului dedicat noului președinte al României. Mai exact, El Mundo titrează "România votează contra corupției și îl alege pe Klaus Iohannis drept noul președinte al Guvernului său" și citează "televiziunea românească Libertatea”, despre care afirmă că a difuzat, în noaptea alegerilor, cu ce s-au confruntat românii, din diaspora, care au dorit să voteze, potrivit Ziare.com
Ales primar al Sibiului în anul 2000 și reales de trei ori, Iohannis a promis să scadă taxele, să simplifice birocrația și să întărească lupta împotriva corupției, cu o nouă legislație care să sporească independența Justiției, relatează sursa citată. Chiar și adversarii săi politici recunosc că Sibiul a devenit un loc atractiv pentru investitori, dar și o importantă destinație turistică, fiind capitala europeana a anului 2007. Faptul că Iohannis s-a bucurat de o susținere mult mai mare, decât în primul tur, s-a datorat, la prima vedere, votului exprimat în străinătate.
Mai departe, El Mundo scrie că "televiziunea româneasca Libertatea" a difuzat cum miile de români și-au petrecut noaptea dinaintea votului, așteptând la coada la ambasadele și consulatele din Europa.
Pe de altă parte, El Mundo scrie despre Victor Ponta că a condus manifestațiile din liceul sau împotriva "comunistului Iliescu". Ulterior, după ce și-a încheiat studiile universitare, și-a început cariera "într-un modest tribunal". Însă, ceea ce nimeni nu a reușit să clarifice este, potrivit El Mundo, cum a facut președintele PSD saltul de la acel tribunal la Parchetul General.
În ceea ce privește ascensiunea din PSD, aceasta se datorează, continuă sursa citată, lui Adrian Năstase, de două ori condamnat pentru corupție, de care Ponta a refuzat să se distanțeze.
El Mundo notează că, deși mulți alegători asociază numele lui Ponta succesului economic, de fapt, analiștii subliniază incapacitatea sa în această privință, arătând că premierul a speriat investitorii, din România, și a eșuat lamentabil în privatizarea combinatului chimic Oltchim, în anul 2012.
Mai multe pe Ziare.com