MENIU

Gabriela Firea vrea un "minister pentru București", după modelul Londrei

Gabriela Firea, lângă Viorica Dăncilă

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea propune înființarea unui departament special în cadrul viitorului guvern care să fie dedicat problemelor Capitalei.

În noul Guvern ar urma să se înființeze o nouă structură pentru dezvoltarea Capitalei, au declarat pentru Hotnews.ro surse din PSD.

Potrivit acestora, va fi înființat un departament pentru dezvoltarea Bucureștiului în cadrul Ministerului Dezvoltării, la propunerea primarului general, Gabriela Firea. Această a confirmat că a propus înființarea unei noi structuri, a unui secretariat de stat București după modelul Angliei, unde există Ministerul Londra.

Primarul Capitalei a explicat pentru HotNews.ro de ce ar fi nevoie de această nouă structură: "Pentru că avem foarte multe blocaje, oameni din ministere care frânează proiectele Capitalei fără nici un motiv real, atunci când ajung la avizare. Bucureștiul este cea mai mare aglomerare urbană, cel mai mare centru universitar, aici sunt instituțiile centrale ale statului, ambasadele, evenimentele internaționale. Sunt țări care au în jur de 3 milioane de locuitori. Noi nu vrem discriminare pozitivă, ci corectitudine".

Nu este încă foarte clar ce probleme va avea de rezolvat acest secretariat de stat, care vor fi atribuțiile noii structuri, cine o va conduce și cum va evită suprapunerile de competență cu primăriile de sector și primăria Capitalei. "Se simte nevoia acestei structuri. În Anglia există ministerul Londra, noi măcar un secretariat de stat să avem", a mai spus primarul Capitalei.

Gabriela Firea susține că acest secretariat de stat București va asigura suport legislativ referitor la sevicii publice pentru că Ministerul Dezvoltării este minister inițiator, suport legislativ pe probleme de urmbanism și amenajarea teritoriului București, coordonarea lucrărilor tuturor Unităților Administrativ Teritoriale (UAT) din zonă București și zona limitrofa, plus investiții ale altor ministere sau autorități centrale, companii de stat în zonă București (o abordare integrată a dezvoltării).

De asemena, nouă structură va coordona toate structurile și personale din instituțiile statului care răspund de municipiul București (ANSVSA, ANAF, MEDIU, Direcția de Sănătate Publică, învățământ etc), va organiza reuniunile tehnice la marile evenimente sportive sau culturale, facilitează legătură între UAT București și autoritățile centrale sau europene. Noul secretariat de stat ar urmă să preia inițiative legislative ale Municipiului București sau altele din țara pentru a modifică legi sau emite legislație nouă, a mai explicat primarul Firea.

Criticile la proiectul Gabrielei Firea nu au întârziat să apară. Europarlamentarul Cristian Preda a scris pe pagina sa de Facebook:

"Citesc că Firea vrea un minister pentru București.
După ce a delegat administrarea Capitalei unor firme plătite cu bani grei, Firea vrea să abandoneze și responsabilitatea politică a mandatului de primar.
Ea s-ar putea întoarce la prompter".

Mai multe articole despre:
Gabriela Firea ministerul bucurești