MENIU

Gabriela Firea, anunț pentru bucureșteni după decretarea stării de urgență. Măsuri pentru transportul public și mediul de afaceri

Gabriela Firea

Gabriela Firea a declarat luni, la Realitatea PLUS, că la nivelul Bucureștiului sunt deja aproape 400 de persoane aflate în carantină și alte peste 1.000 în izolare la domiciliu și că sunt asigurate zeci de locuri de carantină în mai multe unități hoteliere din Capitală. Firea a anunțat că toate serviciile publice sunt asigurate continuu pentru bucureșteni. Oamenii de afaceri pot prelungi autorizațiile până după perioada stării de urgență, a mai anunțat primarul general.

 

„Așteptam decretul de astăzi. Am spus și saptamana trecuta ca tot ce vom face cât încă nu este un număr mare de îmbolnăviri cu COVID 19 este pentru protecția românilor, pentru protejarea populației. Chiar dacă unele măsuri par mai dure , ele vor ajuta ca toate autoritățile statului ,  cele centrale și locale, si entitățile economice sa lucreze impreuna pentru protecția populației. Am anuntat masurile incipiente de la PMB si iata ca s-a dovedit că am avut dreptate, nu au fost hazardate.  Tot ce se va intampla in aceste zile, eu sper, că este doar în  sprijinul populatiei”, a declarat primarul general al Capitalei la Realitatea PLUS.

Firea: Este nevoie de achiziții urgente la spitalele din Capitală

„Avem nevoie la Primăria Capitalei pentru  19 spitale din subordine cat si la toate spitalele care aparțin de autoritățile locale și de Ministerul Sănătății sa se realizeze achizitii rapide urgente pentru materialele sanitare, medicamente, pentru protectia medicilor, asistentelor, combinezoane, maști, manusi si consumabile. Daca am fi lasat achizitiile in baza actualei legi nu cred ca ar fi fost un lucru bun pentru că sunt foarte multe obstacole și cu sigurnață nu am foi fost pregătiți pentru un număr mare de bolnavi, a declarat Firea la Realitatea PLUS.

Cum se va desfășura transportul public în București și ce se va întâmpla cu energia termică, apa, canalizarea

„Despre prevederile activităților economice, sa se restranga cele care nu sunt vitale. Noi  asigurăm continuitate la transportul public în comun, energia termică, iluminatul public,spitalele, poliția locală, toate directiile de asistenta sociala de la Primăria Capitalei și cele șase sectoare. Celelalte activități care nu sunt esențiale pot fi restrânse. În transportul public se observa o reducere a numărului de călători”, a precizat Firea la Realitatea PLUS.

„În această perioadă (perioada cât este decretată starea de urgență - n.red.), populația va avea acces la sistemul de sănătate, la spitale, la farmacii, la magazine pentru alimentație publică și mai puțin la celelalte produse care nu sunt esențiale pentru viață. De asemenea, vor fi asigurate celelalte servicii publice: electricitatea, gazele, apa , canalizarea, salubritatea”, a mai spus primarul general.

Ce spune primarul general despre cozile de la supermarketuri

Gabriela Firea declară că nu se pune problema închiderii Bucureștiului, dar se pune priblema reducerii activităților care nu sunt vitale. Edilul a transmis, la Realiltatea PLUS, că magazinele și farmaciile pot face față unui val mai mare de cumpărături , cu condiția ca bucureștenii să nu își facă prea multe stocuri. 

Numărul persoanelor aflate în carantină și izolate la domiciliu în București

Firea a mai spus că se asigură continuitate tuturor direcțiilor care au legătură cu persoanele care sunt în carantină , aproape 400 în București și izolare la domiciliu, peste 1.000 în București.  

Cât plătește Primăria Capitalei pentru cazarea celor care trebuie să stea în carantină?

„Până acum avem 400 de locuri pentru cei in carantina si avem pregătite zeci de astfel de locuri pentru ca există situatia ca de la o ora la alta sa fie cerrere, să se indrepte spre București de la aeroport sau vama un autocar cu 40-50 de persoane, de aceea trebuie sa avem o rezerva”.

„Suma e 50 de euro pe noapte, hotelierii nu au fost foarte multumiti, pentru că există ți 3 mese pe zi in acest cost și servicii de curatenie”, a declarat edilul Capitalei.

Firea a spus că nu au putut fi oferite cu titlu gratuit locurile de carantină „pana acum nefiind decretata starea de urgenta, mediul de afaceri nu avea cum. Pobabil in perioada următoare urmatoare daca vor fi valuri de romani care se vot intoarce din Italia și SPania probabil se va proceda si astfel, potrivit decretului. Pana la decretarea starii de urgenta au fost foarte putini care au oferit chiar si pentru inchiriere, dar pana la urma le multumesc oamenilor de afaceri care au inteles sa colaboreze cu autoritățile guvernamentale si locale care ne-au ajutat prin contracte cu PMB si ale primariilor de sector sa luam cateva unitati hoteliere pentru carantina de doua saptamani”.

Măsuri pentru mediul de afaceri la nivelul Bucureștiului

„Îi asigur pe reprezentanții oamenilor de afaceri ca toate avizele și autorizatiile obținute de la PMB  isi vor prelungi valabilitatea până după perioada aceasta și nu se pune problema să intre într-o criză de timp, să nu le fie blocate proiectele”, a mai spus primarul general.

Starea de urgență pe tot teritoriul României a fost decretată, luni, de președintele Klaus Iohannis.

Președintele a anunțat luni, într-o declarație de presă, că a decretat stare de urgență în România. „Vom trece cu bine prin această grea încercare dacă vom lua măsuri severe. Începând de astăzi se instituie starea de urgență pe întreg teritoriul României pentru o perioadă de 30 de zile”. 

După declarația șefului statului, Administrația Prezidențială a publicat luni decretul semnat de președintele Klaus Iohannis privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României.