MENIU

Furtuna „Boris” lovește România în acest weekend. Răcire bruscă, vânt, ploi și ninsori în mai multe zone din țară

Furtuna „Boris”, extrem de violentă, se abate acum asupra vestului și centrului Europei și se îndreaptă spre România pentru sfârșitul de săptămână. Meteorologii polonezi au denumit această furtună „Boris”, și ea aduce cu sine ploi abundente, răcire accentuată, vânt puternic și ninsori la munte.

Furtuna „Boris” a lovit vestul Europei

În prezent, Cehia, Polonia și Germania se confruntă cu cod roșu de precipitații, cu valori ce pot depăși 300 de litri pe metru pătrat. În Austria, unde a fost emis un cod portocaliu, se așteaptă cantități record de precipitații. De asemenea, Slovacia, Slovenia și Serbia sunt sub avertizare cod portocaliu, iar Croația se pregătește pentru vreme extremă, cu ploi abundente, furtuni și vânt puternic, conform Serviciului Meteorologic și Hidrologic Croat (DHMZ).

Începând cu joi, 12 septembrie, aerul rece din Atlantic va călători din Islanda spre Marea Adriatică, formând ciclonul „Boris”, care va traversa regiunea vineri. Această furtună va aduce în România frig, vânt puternic și ninsori în zonele montane.

În vestul și centrul Europei, vremea se va deteriora sever, cu ploi abundente și vânt intens, iar temperaturile vor fi neobișnuit de scăzute pentru mijlocul lunii septembrie. Cantități mari de apă vor continua să se acumuleze, în special în Austria, Cehia, Slovacia și sudul Poloniei, unde se așteaptă precipitații de până la 150-250 de litri pe metru pătrat în interval de 48-72 de ore.

Vreme rea în Europa

În Munții Alpi, limita ninsorilor va coborî până la altitudini de 1100 metri, iar în zonele înalte se va forma un strat semnificativ de zăpadă. În vestul Peninsulei Balcanice și local în nordul și centrul Italiei, se vor înregistra ploi torențiale, furtuni și, izolat, grindină. Temperaturile ridicate de peste 30 de grade Celsius vor persista în sudul extrem al Europei și în sud-est, în timp ce vremea va fi semnificativ mai rece în vest și nord.

În zona bazinului Mării Mediterane, vântul se va intensifica și va atinge local viteze de peste 80 km/h, iar în partea nord-vestică a Europei se vor înregistra valori puternice. De asemenea, în zonele montane din România, inclusiv în Carpați, se vor produce ninsori și viscol. Furtuna „Boris” va aduce în România o răcire considerabilă, ploi, vânt puternic și ninsori în zonele montane începând din acest weekend.