MENIU

Fursecurile lui Moș Nicolae pentru toți copiii. Rețeta care îi va cuceri pe cei mici

Fursecurile lui Moș Nicolae pentru toți copiii. Rețeta care îi va cuceri pe cei mici. Le poți prepara împreună cu copilul tău. Iată câteva rețete a celor mai fragede și delicioase fursecuri de casă.

Fursecuri de casa

Fursecurile din cofetarie sau din magazine sunt bune, dar nu se pot compara cu cele facute in casa. Prepararea lor este foarte usoara, sunt spornice si isi pastreaza gustul si aroma mai multa vreme. Fragede, cu sau fara ciocolata, cu vanilie sau stafide, nuci sau migdale, aceste prajiturele sunt printre cele mai rapide dulciuri care se pot face in casa. Trebuie spus ca exista retete de fursecuri care nu contin unt, oua sau lapte si sunt perfecte in perioadele de post. 

Rețeta de cozonac tradițional moldovenesc a lui Radu Anton Roman. Ingredientul neobișnuit care se pune în aluat

Fursecuri fragede simple

Aceasta poate fi considerata o reteta de baza. Chiar daca este foarte simpla, fursecurile preparate astfel sunt deosebit de gustoase. Au calitatea de a se pastra proaspete mai multa vreme, daca sunt tinute intr-o cutie cu capac. Din ingrediente rezulta circa 30 de fursecuri. Aluatul preparat se poate pastra in congelator. Compozitia poate fi innobilata cu bucatele de ciocolata, alune, nuci sau pot fi decorate cu fructe din dulceata.

Ingrediente
  • 175 g unt nesarat;
  • 85 g zahar tos;
  • esenta de vanilie;
  • 225 g faina.
 
Mod de preparare
Amesteca untul moale cu zaharul si vanilia, cu un mixer, pana rezulta o crema spumoasa. Adauga faina si amesteca. Pune tot aluatul intr-o folie alimentara si formeaza un sul cu diametrul de cinci centimetri, care trebuie sa stea la congelator cel putin o ora. Dupa ce trece acest interval, scoate aluatul si taie-l in felii cu grosimea de un centimetru, pe care le pui in tava pregatita pentru copt. Presara putin zahar pe fiecare si coace-le 15-20 de minute, in cuptorul bine incins, la foc mic.

Tava trebuie unsa cu unt si tapetata cu faina sau poti sa folosesti hartia de copt. Fursecurile trebuie scoase din tava dupa ce se racoresc putin.

Fursecuri cu cacao, de post

Practic, nu sunt cu nimic mai prejos decat cele cu unt. Se prepara usor si, pentru ca nu au unt, nu mai este necesara perioada de congelare. Din ingrediente rezulta 30-40 de fursecuri. Pentru ca au tendinta de a se usca, se pastreaza foarte bine intr-o punga sau cutie cu capac din plastic. Apa din reteta poate fi inlocuita cu lapte de cocos sau migdale.
Ingrediente
  • 500 g faina;
  • 12 linguri zahar pudra;
  • 12 linguri ulei;
  • 15 linguri apa;
  • 3 linguri cacao;
  • esenta de rom;
  • un plic de praf de cop
Mod de preparare
Pregateste tava pentru copt, care trebuie unsa cu ulei si tapetata cu faina sau foloseste hartie pentru copt, dar si aceasta trebuie unsa cu putin ulei. Faina se amesteca impreuna cu zaharul pudra si praful de copt. Adauga pudra de cacao si amesteca. Uleiul, apa si esenta de rom se combina separat. Amestecul lichid se toarna incet in cel cu faina si se combina folosind o spatula. Aluatul rezultat se framanta pe planseta cateva minute. Ca sa nu se lipeasca, unge mainile si planseta cu ulei. Intinde o foaie de doi centimetri grosime cu sucitorul si taie fursecurile cu o rola pentru fursecuri sau cu cea pentru pizza, in ce forme vrei. Poti folosi si gura unui pahar. Se pun in tava si se coc la foc mic, circa 20 de minute. Se scot din tava abia cand s-au racit.

Fursecuri cu stafide

Foarte fragede, aceste fursecuri cu stafide sunt perfecte alaturi de un pahar cu lapte, o cafea sau un ceai. Ingredientele sunt pentru circa 25 de fursecuri, dar este bine sa faci portie dubla din prima, pentru ca se mananca foarte repede. Foloseste stafide aurii si brune in parti egale sau stafide si merisoare uscate.

Ingrediente
  • 200 g unt moale;
  • 200 g zahar pudra;
  • 200 g faina;
  • 200 g stafide;
  • 3 oua;
  • esenta de vanilie si rom.
 
Mod de preparare
Stafidele se pun in apa calduta, cat sa le acopere, pentru rehidratare. Adauga esenta de rom.  Este bine daca stau in apa circa 30 de minute. Scurge apa si pune stafidele intr-o sita pentru a elimina tot excesul de apa. Untul se omogenizeaza cu mixerul impreuna cu zaharul pudra, pana rezulta o crema fina. Pune, pe rand, cate un ou si amesteca bine dupa fiecare, apoi esenta de vanilie si faina in ploaie. Amesteca usor cu o spatula. La final, se adauga stafidele. Aluatul este dens, dar moale si cremos. Pune in tava, pe foaie de copt, gramajoare de aluat, cu lingurita, la distanta, pentru ca vor creste la copt. Se coc in cuptorul incins, la foc mic, circa 10 minute, pana ce prind o culoare aurie pe margine. Se scot din tava imediat ce sunt gata.


 

Mai multe articole despre:
retete culinare mancare desert