MENIU

Furnizorii de energie trag semnalul de alarmă: Am putea ajunge la BLACKOUT în România - HAOS din cauza plafonării

Furnizorii de energie trag semnalul de alarmă: Am putea ajunge la BLACKOUT în România - HAOS din cauza plafonării

Este alertă pe piața de energie! Furnizorii de energie din România atrag atenția că am putea ajunge la blackout sau raționalizare în perioada următoare. Asta pentru că, acuză ei, nu și-au primit banii de la stat, după plafonarea prețurilor la energie. În plus, denunță faptul că statul îi obligă să cumpere 70 la sută din energia livrată în următorii ani.

Asociația Furnizorilor de Energie din România - AFEER trage un semnal de alarmă în plină criză energetică, în scandalul facturilor uriașe.

Asociația Furnizorilor de Energie din România se plânge că modificările aduse de Guvern și aleși prin OUG 119/2022 distrug piața de energie. Aplicarea noilor prevederi legale va aduce costuri suplimentare din partea furnizorilor, precum și a altor operatori din piața energiei. Aceștia acuză statul de lipsă de transparență. Sunt nemulțumiți de prevederea ce impune încheierea de contracte pentru trei ani, dar și de impunerea noilor taxe, în special taxarea cu sută la sută a exporturilor. Potrivit specialiștilor, statul ar urma să încaseze din sectorul energetic 42 de miliarde de lei.

AFEER a avertizat că „se distruge piața de energie prin OUG119 și modificările aduse proiectului de lege în Senat! Atragem atenția că OUG 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, cu modificările aprobate de către Senat la proiectul de lege de aprobare a OUG, va crea disfuncționalități și mai mari, aproape insurmontabile, în activitatea operatorilor din întreg sectorul energetic, cu riscul de a distruge funcționarea pieței energiei. Situația în piața energiei va fi una dramatică, dacă nu va exista o transparență și o consultare reală a participanților la aceasta, in special prin vocea asociațiilor de profil, la dezbaterile din cadrul Comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, respectiv o clarificare și modificare a unor prevederi legale, afirmă Dl Laurențiu Urluescu, președinte AFEER.

Expertul în Energie Dumitru Chisăliță a explicat, la Realitatea PLUS, că „este situația în care furnizorii, și mulți furnizori de energie, practic, nu mai au lichidități în situația de față, și aceasta se datorează faptului că acei bani promiși, acei bani care, obligatoriu prin lege, trebuiau acordați, nu au fost acordați”.

Lucrurile se vor complica foarte mult când vor începe consumurile mari din iarnă, atunci când și banii necesari pentru achiziționarea de energie pentru a putea pune pe piață pentru consumatori vor fi foarte mulți”, a mai avertizat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

AFEER a anunțat că „a luat act de modificările aduse în Senat la proiectul de lege și apreciem că punerea în aplicare a noilor prevederi legale va crea probleme și mai mari și costuri suplimentare din partea furnizorilor, precum și a altor operatori din piața energiei.

Sunt necesare măsuri de sprijin pentru o serie de consumatori, care au reală nevoie. Este bine că se acordă sprijin consumatorilor vulnerabili, spitalelor, instituțiilor de învățământ, de cultură, bisericilor, înțelegem demersul senatorilor în acest sens. Nu este însă clar modul de aplicare a acestor măsuri. Furnizorii au nevoie de timp pentru a se pregăti și a aplica noile prevederi, dar, mai ales, este necesar să li se pună la dispoziție o serie de date care sa le permită aplicarea noilor prevederi, cum ar fi lista familiilor cu trei sau mai mulți copii, beneficiare ale plafonării”.

Furnizorii de energie electrică din România mai cer ca autoritățile „să pună la dispoziția furnizorilor date legate de activitatea companiilor. De exemplu, de plafonarea prețurilor beneficiază și farmaciile. Dar, cele mai multe dintre acestea funcționează în spații închiriate de la persoane fizice sau juridice. În portofoliul furnizorilor un astfel de loc de consum nu apare că este farmacie! Și exemplele pot continua. Doar o instituție a statului poate afla sau poate să aibă acces la aceste informații și este absolut necesar să le pună la dispoziția furnizorilor, pentru ca furnizorii să poată respecta legea și să emită o factură corespunzătoare unui astfel de consumator!”.

Furnizorii reclamă prețurile uriașe pentu energie și păstrarea acestora timp de trei ani prin modificările făcute de senatori. În plus, AFEER acuză statul că nu face plățile la timp: „Ce face statul cu banii obținuți din suprataxarea sectorului energetic? De ce nu se fac plățile, corect și la timp, către furnizori?”.

„La Senat s-a adoptat și prevederea conform căreia furnizorii care au în portofoliu cel puțin 100.000 de clienți și un consum de cel puțin 500 GWh în anul 2021 sunt obligați să cumpere 70% din necesarul de energie prin contracte bilaterale pe minim 3 ani. Măsura se dorește a fi în sprijinul consumatorilor, dar, în realitate, nu este chiar așa! În prezent, ne confruntăm cu prețuri la niveluri istorice record. Și, ca să respecte legea, furnizorii vor fi nevoiți să achiziționeze energia exact intr-un moment de prețuri record. Practic, prin această prevedere legislativă, autoritățile” îngheață” pentru 3 ani prețurile uriașe din prezent! Prețul pe piață poate să scadă în perioada următoare, însă în contractele încheiate pe 3 ani, va rămâne fixat prețul record. Și aceasta în condițiile în care autoritățile statului nu recunosc decât un preț mediu de 1.300 lei/MWh, potrivit OUG 119/2022.

Am semnalat deja că, de la 1 septembrie, de când a intrat în vigoare OUG 119/2022, nu s-a încheiat niciun contract semnificativ pe termen mai lung (pe o săptămână, o lună sau un an) pe platformele administrate de OPCOM! Iar pe piața spot (PZU – Piața pentru Ziua Următoare) prețurile depășesc constant 2.000 lei/MWh.

În plus, furnizorii sunt obligați să cumpere energie pentru portofoliul de clienți din anul 2021, în condițiile în care orice client, casnic sau industrial, se poate muta la alt furnizor în 21 de zile. Din anul 2021 până în prezent, un client își putea schimba furnizorul de câteva zeci de ori!

O altă prevedere se referă la obligativitatea producătorilor de a vinde 70% din energia electrică produsă doar prin contracte bilaterale negociate direct, adică în afara piețelor centralizate, cu cantități si preturi complet netransparente; cum legislația nu detaliază, înseamnă că toți producătorii – mari si mici ba chiar și prosumatorii sunt obligați să vândă 70% din energia produsă către furnizori, distribuitori, Transelectrica și marilor consumatori!”, au mai spus furnizorii.

TABLOUL efectelor negative ale OUG 119/2022, ce este aplicată de la 1 septembrie:

  • Nu se fac tranzacții forward nici de energie electrică, nici de gaze naturale;
  • Costurile capacităților de import au scăzut la jumătate (ceea ce arată lipsa de apetit a furnizorilor pentru importuri);
  • Băncile nu mai acordă credite în domeniul energiei;
  • Risc de blocaj financiar la furnizori;
  • Furnizorii sunt reticenți în ceea ce privește ofertarea de clienți noi și prelungirea contractelor existente.
  • Blocarea comercială a importurilor de energie electrică și gaze naturale în prag de iarnă;
  • Cantități mari de energie sunt scoase forțat din platformele de piața centralizata care este transparenta, ceea ce duce la scăderea lichidității pieței si lipsa unui preț de referința corect;
  • Se induc costuri suplimentare si se îngreunează activitatea furnizorilor;
  • Se pune presiune pe bonitatea operatorilor din piață, ca urmare a întârzierii decontărilor la schema de sprijin;
  • Prevederi legale neclare, fără un proces real de consultare a actorilor din piață la emiterea de noi legi;
  • Nu se răspunde la solicitările de clarificare; sunt numeroase solicitări (mesaje, scrisori etc.) de clarificare a prevederilor OUG118 și OUG 27 la care încă nu s-a răspuns;
  • Creșterea taxării pe producție și expunerea la hedging financiar afectează puternic producătorii;
  • Pe partea de tranzacționare, principala problemă e aplicarea retroactivă a taxării, pentru tranzacții forward făcute cu mult timp în urmă;
  • Taxarea cu 98% din marja brută face comercial imposibile activitățile de import – export, deoarece costurile aferente acestor activități – de transport, financiare etc. – depășesc cu mult 2%. În nicio țară europeană nu există o astfel de suprataxare ca în România, care riscă să ajungă o țară de tranzit;
  • Taxarea cu 100% a exportului, în condițiile în care România este net importator este un nonsens și va duce la creșterea apetitului țărilor vecine să aplice același lucru, ceea ce, pentru România, va fi dezastruos, pentru că nu se vor mai putea face importuri deloc.
  • Impozitarea „traderului” este, de fapt, impozitarea tuturor participanților din piață, care au activitate de trading;
  • Limitarea calculelor de decontare la 1300 lei/MWh, vădit sub prețul pieței, duce la o pierdere “din start” cu orice MWh furnizat la consumatorii ce beneficiază de plafonare;
  • Alt mecanism de facturare înseamnă schimbarea din nou a sistemului informatic, costuri suplimentare și neclarități pentru consumator;
  • Neclaritatea prevederilor OUG va duce din nou la neînțelegeri ale facturilor și încărcarea birocratică a centrelor de relații cu clienții.

„În contextul creșterilor explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze naturale, AFEER consideră necesare (așa după cum a considerat încă de anul trecut, de la începutul crizei energetice, asupra căreia a atras atenția cu celeritate, chiar înainte de a se declanșa cu toată virulența) măsuri pentru sprijinirea consumatorilor atât casnici, cât și non-casnici! Toate acestea, însă, fără a induce pierderi nejustificate furnizorilor și implicit a afecta companiile din energie.

AFEER militează și solicită, o dată în plus, ca Legea care va aproba și modifica OUG 119/2022, lege ce va guverna piața de energie, să fie echitabilă, să asigure o competiție corectă, să fie compatibilă cu reglementările europene. De asemenea, insistăm asupra necesității adoptării unor norme de aplicare a prevederilor actului normativ, complete și clarificatoare, care să acopere în mod justificat și echitabil aspectele semnalate de noi și noile modificări ce vor fi aprobate în Parlament”, au concluzionat furnizorii de energie electrică în comunicatul de presă adresat autorităților.