Fructul-minune care şterge semnele îmbătrânirii de pe pielea ta. Efectele lui sunt uimitoare
Toamna şi gutuile sunt reginele momentului. Dacă vreţi diversitate, vă poftim la o porţie de mango, un fructe exotic popular, dar prea puţin apreciat pentru proprietăţile sale. Alexandra Păcuraru a fost în Filipine unde a mâncat cel mai gustos mango şi unde s-a documentat pentru noi. Reîncepe Fresh Refresh!
Filipinele adună peste 7000 de insule şi sunt o destinaţie de vacanţă nu doar exotică, ci şi foarte sănătoasă. Vremea caldă, apele Oceanului Pacific, vegetaţia şi cerul reflectat peste tot oferă relaxare.
Republica Filipinelor are de toate: staţiuni, eco tururi în pădurile tropicale, vulcani activi, plaje, colonii de corali cu o abundentă faună marină şi...ospitalitatea unui întreg popor de peste 98 de milioane de suflete.
Filipinele mai au însă, ceva: fructul de mango! Acesta se regăseşte sub diverse forme şi culori: de la galben şi roşu, la verde şi portocaliu. Alexandra Păcuraru a aflat că există peste 1000 de soiuri de mango. De exemplu: mango Carabao numit şi mango de Filipine are o dulceaţă exotică, de neuitat.
Indiferent de soiul din care provin, fructele de mango au în comun o gamă fantastică de vitamine şi minerale. Filipinezii le consumă pentru că le fac inima mai puternică şi pentru că le ţin bătrâneţea departe. Nutriţioniştii sunt perfect de acord cu ei şi spun că, într-adevăr, aceste fructe au fitoelemente care amână procesul de degraqdare celulară.
Unul dintre antioxidanţii prezenţi în mango este asociat şi cu reducerea semnificativă a cancerului de col uterin. Mango ajută şi la digestia alimentelor grase deoarece uşurează absorbţia proteinelor şi lipidelor, iar betacarotenul din el îl face fructul perfect pentru sistemul nostru imunitar.
În Filipine, este apreciat şi pentru că oferă un aspect frumos al pielii şi pentru că alungă stresul cotidian oricât de mic ar fi acesta în locuri unde viaţa se desfăşoară mai aproape de natură.
Alexandra Păcuraru a aflat că fructul de mango are de două ori mai multă vitamina C dacă este verde. Necopt este util şi în tratarea problemelor digestive şi ajută la menţinerea sănătăţii ficatului şi a bilei. Copt, acest fruct are efecte diuretice şi laxative şi ajută la constipaţie cronică.
Specialiştii în nutriţie îl recomandă şi celor care au probleme cu greutatea deoarece arde grasimile. Mango este benefic şi acelora dintre noi care au probleme cu vederea. Fructele lui pot fi savurate ca atare sau în salate, garnituri, îngheţate sau în deserturi.
În Pakistan, de exemplu, acestea se pun la murat şi sunt folosite pentru prepararea sosului Chutney. Englezii s-au insiprat de acolo şi au dus mango în propriile bucătării. Tot în Pakistan, din mango se prepară un fel de marmeladă, dar şi băuturi răcoritoare. Fructele necoapte sunt uscate şi pisate, transformate într-un praf folosit drept condiment sau în scopuri medicinale.
Consumat sub orice formă, mango are grijă de noi. Este mesajul pe care Alexandra Păcuraru ni-l transmite de peste mări şi ţări.