MENIU

Frigul și sănătatea: Ce se întâmplă în corpul tău atunci când amâni să pornești căldura

Cu prețurile ridicate ale energiei, mulți români aleg să amâne pornirea sistemului de încălzire în speranța de a economisi câțiva bani în plus. Cu toate acestea, această economie aparentă poate avea consecințe negative asupra sănătății noastre.

Atunci când temperaturile scad, corpul nostru încearcă să își mențină temperatura internă la un nivel optim. În absența căldurii adecvate, sistemul nostru de termoreglare intră în alertă. Consecințele pot fi multiple, de la probleme minore precum mâinile și picioarele reci, până la afecțiuni respiratorii sau probleme circulatorii grave. Astfel, în ciuda dorinței de a economisi câțiva bani în plus, amânarea pornirii căldurii poate pune în pericol sănătatea noastră.

Potrivit The Sun, Ian Budd, Clinical Lead și farmacist la Chemist4U, explică faptul că traiul într-o casă rece te poate face mai vulnerabil la o serie de boli și afecțiuni. Adulții cu vârsta de 65 de ani și peste și copiii, în special cei sub cinci ani, sunt mai expuși riscului de a suferi efectele traiului într-o casă rece.

Specialiștii recomandă ca încăperile în care îți petreci cea mai mare parte a timpului să aibă o temperatură de 18°C sau mai mare.

Dacă este mai frig, este posibil să te expui riscului de a suferi de aceste afecțiuni:

Creșterea tensiunii arteriale

O casă rece nu provoacă doar o creștere a ritmului cardiac, ci și a tensiunii arteriale.

O casă de modă de fițe a lansat o sacoșă de supermarket pe post de geantă de lux. Prețul e revoltător

“Vasele de sânge se îngustează ca răspuns la temperaturile scăzute. Acest lucru este cunoscut sub numele de “vasoconstricție”. Acest lucru creează o presiune mai mare în restul sistemului circulator, iar inima trebuie să lucreze mai mult pentru a pompa sângele în jurul corpului, crescând ritmul cardiac și tensiunea arterială. Acesta este un răspuns normal, dar efortul suplimentar poate duce la simptome cardiace pentru persoanele care au o afecțiune existentă, în special în timpul exercițiilor fizice.”, spune Abbas Kanani, farmacist la Farmacia Online Chemist Click.

Potențial atac de cord sau accident vascular cerebral. Persoanele în vârstă tind să simtă frigul mai mult pe măsură ce îmbătrânesc, ceea ce, potrivit lui Abbas, este cauzat parțial de încetinirea ratei metabolice naturale și, de asemenea, pentru că organismul lor produce mai puține vase de sânge.

„Acest lucru face ca sângele lor, și ulterior căldura, să ajungă mai greu la extremități precum mâinile și picioarele, lăsându-le o senzație mai rece. Atunci când începe să ne fie frig, sângele nostru devine mai gros, ceea ce poate provoca coagularea și poate duce la un atac de cord sau la un accident vascular cerebral. Este important să ne încălzim iarna dacă avem o afecțiune cardiacă.”

Risc crescut de hipotermie

“Organismul începe să piardă căldură mai repede decât este produsă atunci când este expus la temperaturi scăzute, iar expunerea prelungită va consuma în cele din urmă energia stocată de organism”, spune Abbas.

Pericolul ascuns în decorațiile de Crăciun: Cum ne pot pune ornamentele festive sănătatea în pericol

“Acest lucru poate duce la hipotermie sau la o temperatură corporală anormal de scăzută care afectează creierul, făcând ca o persoană să nu poată gândi clar sau să se miște bine.”

El adaugă că hipotermia este “deosebit de periculoasă”, deoarece o persoană poate să nu știe că se întâmplă și nu va putea face nimic în acest sens.

Astmul se poate înrăutăți

Dacă suferi de astm, acesta poate fi agravat de un mediu rece.

„Aerul rece este uscat, ceea ce îți irită căile respiratorii”, spune Abbas.

“De asemenea, te poate face să produci mai mult mucus, ceea ce îți poate înrăutăți starea de astm. Pe lângă aceasta, o casă mai rece este predispusă la dezvoltarea problemelor legate de umezeală și mucegai, ceea ce poate face ca simptomele să se înrăutățească pe timpul iernii.”

Îți slăbește sistemul imunitar

Traiul într-un mediu rece poate însemna un risc mai mare de a contracta boli generale, cum ar fi tusea și răceala.

Abbas spune: “Unele studii au sugerat că temperaturile scăzute pot afecta răspunsul imunitar.

“Nasul și căile respiratorii sunt acoperite cu mucus și structuri mici, asemănătoare unor fire de păr, numite cili, care funcționează ca o barieră prinzând virușii pe care îi inhalați și îndepărtându-i din căile respiratorii.

200.000 de bucureșteni au petrecut la „Laminor Winter Wonderland”, în primul weekend

“Mucusul conține, de asemenea, substanțe antimicrobiene care ajută la protejarea ta împotriva bolilor.

“Cu toate acestea, respirarea aerului rece și uscat în timpul lunilor de iarnă poate afecta mucusul și cilia care îți căptușesc nasul și gâtul, făcându-le mai puțin eficiente.”

Sănătate mintală precară

O casă rece nu afectează doar sănătatea fizică, ci și mintea.

Abbas spune că un studiu recent a constatat că traiul într-o casă rece dublează riscul de suferință mentală severă pentru cei care nu au avut anterior probleme de sănătate mintală, iar riscul se triplează pentru cei care se aflau anterior la limita suferinței mintale severe.

Riscul de artrită crește

„Corpul tău este mai sensibil la durere atunci când se răcește, iar acest lucru poate exacerba simptomele artritei, cum ar fi durerea și rigiditatea, afectarea articulațiilor, umflarea și oboseala”, explică Abbas.

“Pe măsură ce corpul tău conservă căldura prin limitarea fluxului de sânge către extremități și pomparea mai mult sânge către plămâni și inimă, acest lucru poate duce la rigiditate și durere la nivelul articulațiilor.”

Unii oameni preferă să își păstreze dormitoarele puțin mai răcoroase, deoarece îi ajută să doarmă, dar Ian avertizează că este mai bine să nu se lase temperatura să scadă sub 18 grade în mod regulat.

Ce salariu primește Alexia Eram, fata Andreei Esca, la revista mamei sale