MENIU

Friedman, expert geopolitică: "România ar trebui să fie prudentă cu Rusia. Are nevoie de o alianţă"

"România are un viitor extraordinar dacă i se permite să-și folosească bine forța de muncă bine pregătită", este părerea cunoscutului expert în geopolitică, George Friedman. Acesta mai spune şi că trebuie să privim spre Rusia ca spre "o potențială amenințare", deşi în acest moment cea mai mare amenințare "nu este nici politică, nici militară", ci economică.

Într-un interviu acordat România Liberă, George Friedman a enumerat prioritățile asupra cărora ar trebui să se concentreze Bucureștiul şi a avertizat România că NATO nu mai are suficiente resurse, iar angajamentul militar al membrilor Alianței nu mai e ca altădată.

Astfel, pentru a-și asigura viitorul, țara ar trebui să se gândească la o alianță cuprinzătoare cu statele din Europa de Est.

Friedman: România ar trebui să fie prudentă cu Rusia

"Cred că România ar trebui să fie prudentă cu Rusia, fără să se concentreze foarte mult sau excesiv asupra acestei temeri", este părerea analistului care a precizat că "primul interes al României este să-și rezolve propriile probleme și să le administreze pe cele din vecinătate". Acesta mai spune că România are nevoie să fie parte a unei coaliții. "România ar trebui să privească spre restul statelor est-europene cu realități geografice și interese similare. România ar trebui să se concentreze acum asupra construirii unei alianțe cuprinzătoare cu aceste state", a spus Friedman.

"O țară de mărimea României este incapabilă să aibă un răspuns complet în fața uneia ca Rusia, de aceea trebuie să aibă o forță suficientă, pentru a face atacul inamicului dificil și costisitor, și o alianță viabilă pentru a-și întări poziția. Cu alte cuvinte, la nevoie, trebuie să poată trage de timp până ce este suficient de întărită din punct de vedere militar. Prima întrebare pe care trebuie să și-o pună este ce fel de arme îi asigură securitate. A doua chestiune e legată de o alianță potrivită. Cred că o alianță cu est-europenii susținută de Statele Unite este ceea ce are nevoie România, iar programul de achiziții al Bucureștiului se potrivește în această strategie", a explicat Friedman. 

Sursa