MENIU

Fresh Refresh. Untişorul sau sălăţica, planta bogată în vitamina C care creşte nivelul de energie

Urmează rubrica Fresh Refresh! Colega noastră, Alexandra Păcuraru, ne ajută şi astăzi cu cele mai bune alegeri alimentare în perioada de post. Răspunsul vine, ca de fiecare dată, de la natură!

Bun găsit la Fresh Refresh! Astăzi, aflaţi informaţii de la noi despre untişor, o plantă care creşte primăvara, pe cărările umbroase din pădure. Aceasta face parte din aceeaşi categorie cu spanacul, ştevia, loboda, urzicile sau leurda!

Popular, untişorul se mai numeşte şi sălăţică sau grâuşor şi este o plantă bogată în vitamina C, ale cărei frunze ajută la eliminarea toxinelor, curaţă sângele şi ficatul, potrivit site-ului informaţii preţioase.ro. Untişorul luptă şi cu anemia, apară organismul de viruşi şi infecţii şi contribuie la creşterea nivelului de energie, conform specialiştilor citaţi de presa online.

Nutriţioniştii avertizează însă, că sălăţica înflorită este toxică şi că trebuie folosită, atentie, doar pentru uz extern! De aceea noi vă recomandăm să aflaţi şi părerea unui specialist înainte de a apela la untişor!

Această plantă se foloseşte şi în alergii, datorită proprietăţilor sale anestezice şi antiinflamatoare, potrivit site-ului formula-as.ro. O cură cu untişor ar avea puterea de a preveni agravarea problemelor respiratorii care apar în timpul polenizării. Untişorul ar fi şi unul dintre cele mai bune leacuri naturale împotriva acneei deoarece curăţă pielea şi calmează iritaţiile de la nivelul epidermei. Pentru că ar fi şi un excelent stimulator al circulaţiei venoase, untişorul ameliorează durerile insuportabile provocate de varice. Untişorul conţine şi vitamina E, calciu, potasiu şi fibre alimentare. La fel ca leurda, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge şi reglează tensiunea arterială. Consumul de salată din frunze de untişor ar reduce riscul de cataractă şi ar menţine sănătatea creierului graţie prezenţie acidului folic, potrivit nutriţioniştilor citaţi de presa online. Untişorul este folosit în salate sau în ciorbe alături de alte verdeţuri de sezon. Din planta uscată se poate face şi ceai, conform site-ului infuzie de sănătate.ro. Pentru uz extern, planta proaspătă se zdrobeşte şi se pune pe zona afectată. Şi din untişor se face tinctură sau unguent. La nivel cutanat, preparatele din untişor ar avea efecte şi în cazul muşcăturilor de păianjen sau de căpuşă. Fie untişorul cât de bun, noi vă recomandăm să întrebaţi un specialit înainte de consumul sau de întrebuinţarea acestei plante în uz extern!

Planta proaspătă nu are contraindicaţii, afirmă specialiştii! Acestea ar apărea în momentul în care untişorul ar fi trecut ori înflorit deja sau la consumul în cantităţi mari. Unii nutriţionişti recomandă 100 g pentru un adult, pe zi, şi 50 de g pentru copiii de peste 10 ani.

Conform site-ului www.formula-as.ro, cei care consumă pentru prima dată untişor ar trebui să-şi înjumătăţească porţia, indiferent de categoria de vârstă.

O salată cu frunze proaspete de untişor poate fi pusă şi pe masa de Paşte! Graţie efectelor sale digestive şi tonice va permite organismului să metabolizeze mai uşor mâncările grele!

Mai multe articole despre:
fresh refresh untişor sălăţică