MENIU

Fresh Refresh. Hormonul fericirii, serotonina, poate cauza depresii. Descoperă cum poţi evita asta!

O nouă optică despre cauzele depresiei şi aşa-numite substanţe ale fericirii produse de corpul uman! Alexandra Păcuraru ne spune, la Fresh Refresh, despre ce este vorba!

Bine v-am regăsit la Fresh Refresh! Depresia este cauzată de modul în care oamenii îşi proiectează viitorul. Se pare că persoanele care au un nivel de serotonină crescut pot suferi de depresii. Haideţi să aflăm împreună cum putem evita acest disconfort!

Până nu demult, nivelul crescut de serotonină era sinonim cu starea de bine şi cu fericirea. Ultimele studii arată că, de fapt, excesul de serotonină este sursă a depresiilor. Iar la creşterea nivelului acestui hormon ar contribui tocmai medicamentele care ar trebui să combată depresia, potrivit unui studiu prezentat de site-ul livestrong.com. Corpul produce serotonină în mod natural şi orice surplus creat de anumite pastile ar crea dezechilibre, conform experiţilor străini. Acest lucru nu înseamnă că un nivel mai scăzut de serotonină face bine. Cheia este ca acest neorotransmiţător să fie tot timpul la parametri optimi pentru o stare naturală constantă şi pentru propria personalitate. S-a constatat că depresia este produsă de o atitudine pesimistă în privinţa viitorului. Credinţele negative despre ce va fi şi lipsa de încredere în ceva mai bun afectează starea emoţională, dar şi relaţiile sociale, potrivit site-ului spring.org.uk.

Îmbunătăţirea propriilor noastre predicţii despre viitor ar trebui deci, să fie o ţintă permanentă! Nivelul scăzut de serotonină este asociat cu depresia, cu sindromul obsesiv compulsiv, cu migrenele sau cu tulburările de alimentaţie. Medicamentele antidot pentru aceste stări lucrează, însă, pentru a creşte nivelul de serotonină de la nivelul creierului. Ajungem deci, de unde am plecat! Pentru că nu numai un nivel scăzut de serotonină produce depresii, ci şi unul ridicat!

Vestea bună este că parametrii la care se află serotonina în organism pot fi ţinuţi sub control şi prin alimentaţie. Corpul nu poate produce serotonină fără un aminoacid esenţial numit triptofan. Un studiu citat de site-ul livestrog.com arată că acest aminoacid este asociat cu un nivel scăzut de proteine. Cercetări făcute pe animale carnivore au demonstrat că acestea au mai puţină serotonină în organism. În timp ce, animalele care consumă mulţi carbohidraţi produc mai multă serotonină. Pentru echilibru, puteţi miza pe o dietă cu proteine de calitate şi puţini carbohidraţi. Mai puţine cereale, pâine şi paste şi mai multe proteine de origine vegetală precum fasolea, mazărea şi lintea, ajută mult. Un alt studiu, citat de site-ul sciencedaily.com contazice şi teoria conform căreia indivizii anxioşi au un nivel scăzut de serotonină! Potrivit noilor rezultate, lucrurile stau exact invers! Creierul persoanelor care se tem să vorbească în public sau care au probleme de socializare produce o cantitate mai mare de serotonină. Aceste descoperiri sunt preţioase pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii, dar noi vă recomandăm să apelaţi la sfatul medicului dumneavoastră înainte de a schimba ceva în dieta sau în obiceiurile dumneavoastră!

Rubrica noastră a ajuns la final! Sunt Alexandra Păcuraru şi vă aştept în continuare pe Facebook, la Fresh Refresh Oficial sau pe site-ul Realitatea.net. Iubiţi viaţa! Iubiţi vara! Rămâneţi fresh!