MENIU

Fresh Refresh. Ghinţura sau genţiana

Este timpul, acum, pentru rubrica noastră zilnică: Fresh Refresh! Alexandra Păcuraru ne vorbeşte despre o plantă nu foarte cunoscută, dar care ajută organismul uman!

Ghinţura! Acesta este numele unei plante medicinale care creşte în zonele alpine şi subalpine de la noi si care ar avea puterea de a reduce glicemia şi inflamaţiile gastrice, după cum spun unii specialişti.

Ghinţura creşte pe pajişti, păşuni şi fâneţe umede, la marginea pădurilor şi preferă solurile bogate în humus. De la ghinţură, se pot folosi în scop medicinal rizomii cu rădăcini. Ghinţura este de două feluri: gălbenă şi pătată şi este mai cunoscută sub denumirea de genţiană. Înfloreşte în lunile iulie şi august şi se recoltează din august până târziu în toamnă.

Datorită numeroaselor substanţe pe care le are în compoziţie este recomandată în probleme intestinale şi pentru a creşte pofta de mâncare. Specialiştii spun că este de un real ajutor în favorizarea digestiei pentru că stimulează secreţiile gastrice şi biliare. Conform site-ului sănătate.bzi.ro, genţiana ar avea efecte benefice şi în cazul virozelor, ar ajuta la scăderea febrei şi la tratarea tusei şi frisoanelor. Conform specialiştilor, este perfectă primăvara deoarece ar combate stările de astenie, depresie şi oboseală şi ar avea puterea de a calma. Şi efectele pe care le are în reumatism şi gută sunt de luat în seamă. Însă, unul dintre cele mai importante roluri pe care le-ar avea ar fi acela de protejare a rinichilor şi a aparatului urinar. Ghinţura este recomandată şi pentru copii, dar şi pentru bătrâni. Copiilor le-ar îmbunătăţi capacitatea de concentrare, iar la bătrâni ar previni apariţia bolilor degenerative. Tot această plantă ar mări şi capacitatea de apărare a organismului la infecţii, prin creşterea numărului de globule albe din sânge.

Potrivit site-ului sănătatecuplante.ro, din rădăcina de ghinţură se pot face: tinctură şi ceai. Pentru un efect cât mai bun, ceaiul ar trebui să se bea cu jumătate de oră înainte de masă.

Plantele medicinale se folosesc doar ca adjuvate, în sprijinul tratamentelor clasice. Ele nu pot înlocui remediile medicale şi nici nu pot vindeca boli incurabile, după cum afirmă medicul nutriţionist Andreea Arnold-Ganea.

Noi vă recomandăm să profitaţi de aceste alternative pe care natura le oferă, dar să consultaţi totuşi medicul înainte de a le consuma! Şi asta mai ales dacă suferiţi de anumite afecţiuni sau dacă suspectaţi că unele plante nu v-ar fi tocmai indicate!

Ghinţura este considerată şi un puternic tonic amar vegetal oferit de natură. De aceea specialiştii spun că ar ajuta în buna funcţionare a ficatului şi a bilei.

Mai multe articole despre:
fresh refresh gențiana ghinţură