MENIU

FRESH REFRESH. Ce este dispepsia funcțională

Tocmai ai terminat de mâncat, sau ai luat masa în urmă cu o oră, și te simți balonat, ai o senzație de arsură și îți este greață. Îți pui diagnsticul: indigestie, sau stomac deranjat. Dacă nu exista nicio cauză medicală cunoscută pentru aceste simptome, doctorul îți va spune că este vorba despre "dispepsie" sau "digestie proastă."

Indigestia este ceva real. Termenul medical folosit pentru dureri abdominale superioare persistente sau disconfort, fără o cauză medicală identificabilă, este dispepsie funcțională.

Simptomele pot veni și dispărea în orice moment, dar factorul declanșator este mâncarea. Uneori disconfortul incepe in timpul mesei; alteori, aproximativ o jumătate de oră mai târziu. Dacă suferi de dispepsie funcțională, nu ești singurul.

Aproximativ 25% din populație este afectată, bărbați și femei, în mod egal. Afecțiunea respectivă este motivul pentru un procent semnificativ de vizite la medicii de familie, in parte deoarece mulți oameni se tem ca ar putea avea ulcer. Cauza apariției dispepsiei functionale este necunoscuta, dar mai frustrant este faptul că nu există nici un leac sigur.

Vestea bună este că există câteva lucruri simple pe care le poți încerca ca să eviți arsurile la stomac: în primul rând, evită alimentele care declanseaza simptomele - de regulă carne, lactate, prăjeli, dulciuri rafinate. Mananca portii mici; încearcă să mănânci mese mai frecvente, cu porții mai mici, pe tot parcursul zilei, mestecă bine, incet si complet fiecare înghițitură. Nu uita că digestia bună înseamnă o dietă bazată pe vegetale, dacă se poate cât mai puțin tratate termic.

Să fie opărite sau la grătar! Pune o lingură de semințe de in sau cânepă în ciorbă, tocăniță, salată și vei ușura mult munca sistemului digestiv. Evită activitățile care au ca rezultat inghitirea de aer în exces, cum ar fi fumatul, mâncatul repede, guma de mestecat, consumul de băuturi carbogazoase. Redu stresul! Încearca metode de relaxare, terapia cognitiv comportamentala sau exercițiile fizic. Un antrenament aerobic de 3-5 ori pe săptămână poate ajuta, dar nu imediat dupa masa.

Odihnește-te suficient, nu te culca în primele două ore după o masă principală și păstrează-ți greutatea sub control! Este complicat? Ei bine, nu e cea mai proastă veste. Vestea proastă începe când, ignorate, dezechilibrele de moment duc la afecțiuni grave! 

 
Mai multe articole despre:
dispepsia funcțională