MENIU

Frăția pensionarilor speciali - lovitură din străinătate. Cine sunt "părinții" pensiilor speciale și cum s-a adâncit scurgerea din banii românilor

Victor Ciorbea - imagine de arhivă

Aleșii poporului vor să reformeze și să taie din pensiile speciale în câteva luni. Măsurile vin la insistențele instituțiilor europene, după ce, timp de 20 de ani, le-au umflat constant. Majoritatea politicienilor care s-au perindat prin Parlament au avut grijă să pluseze în veniturile specialilor. Inclusiv în cele proprii. Așa au ajuns pensiile speciale ale parlamentarilor la aproape 5 mii de lei pe lună. Magistrații câștigă cel mai mult - în medie, peste 20 de mii de lei pe lună. Aceste venituri au fost introduse înainte de anii 2000, de Guvernul condus de Victor Ciorbea. 

În 1997, printr-un proiect de lege al Guvernului condus de Victor Ciorbea, de la PNŢCD, când ministru al Justiției era Valeriu Stoica, de la PNL, se introduceau pensiile de serviciu pentru magistrați. Inițiativa a trecut pe repede-nainte prin Parlament, fără să existe stenograme sau date despre cum s-a votat.



Câțiva ani mai târziu, în 2004, Guvernul condus de Adrian Năstase introducea pensiile speciale și pentru personalul auxiliar din instanțele de judecată. Camera Deputaților, condusă la acea vreme de Valer Dorneanu, a votat în unanimitate proiectul.

Valer Dorneanu, alături de Acsinte Gaspar și Doru Ioan Tărăcilă, toți de la PSD, au fost cei care au inițiat proiectul de lege prin care au fost date pensii speciale pentru judecătorii CCR. Propunerea a fost votată de toate partidele parlamentare. Paradoxal, exact în 2004, Gaspar pleca judecător la CCR. Valer Dorneanu urma și el pe aceeași cale, 9 ani mai târziu.

La începutul anilor 2000 erau introduse și pensiile speciale pentru funcționarii publici parlamentari. Inițiativa depusă de parlamentari de la 4 partide a trecut...„ca pestele prin apa”. Aleșii au votat în unanimitate. Anii următori au fost introduse pensii speciale pentru personal aeronautic navigant profesionist din aviația civilă, angajații Curții de Conturi și cei ai corpului diplomatic și consular al României, personalul militar. Parlamentarii au votat și introducerea pensiilor speciale pentru ei înșiși, dar și pentru aleșii locali. Ambele categorii au fost introduse de PSD, cu susținere consistentă de la alte partide.

Guvernul, prin indicații de la Banca Mondială, vrea să reformeze pensiile speciale. Inițial, data limită era finalul anului 2022. Acum, până la primăvară. De fiecare dată când au mai fost încercări pentru rezolvarea situației pensiilor speciale, prin eliminare sau impozitare drastică, CCR s-a opus și a invocat motive de procedură.

În prezent, pensiile speciale, în medie, depășesc și 20.000 de lei pe lună. Cel mai mult câștigă judecătorii și procurorii. Peste 10 mii de lei lunar, în medie, primește și personalul aeronautic civil navigant. Iar angajași Curții de Conturi peste 8 mii de lei. Parlamentarii au avut grijă să voteze pensii speciale și pentru ei, care ajung, în medie, la aproape 5 mii de lei pe lună.