Franţa, Regatului Unit şi Germaniei contestă dreptul SUA de a reimpune sancțiuni ONU împotriva Iranului
Miniştrii de externe ai Franţei, Regatului Unit şi Germaniei, precum şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, au contestat, astăzi, dreptul SUA de a reimpune sancţiuni ale ONU împotriva Iranului, după ce Washingtonul a anunţat reintroducerea acestor sancţiuni prin activarea aşa-zisului mecanism "snapback", informează dpa, preluat de Agerpres.
Într-un comunicat comun din partea celor trei ţări, semnatare ale acordului din 2015 asupra programului nuclear cu Teheranul, miniştrii au subliniat că Washingtonul s-a retras din acest acord în 2018 şi din acest motiv nu are dreptul să activeze această clauză pentru reimpunerea de măsuri punitive.
"Orice decizie şi acţiune care va fi luată pe baza acestei proceduri (...) va fi de asemenea incapabilă să aibă vreun efect legal", se arată în comunicatul citat.
Vă reamintim că SUA a anunţat, sâmbătă, că au activat mecanismul "snapback" prin care etichetează Iranul drept "cel mai mare la nivel mondial stat-sponsor al terorismului şi antisemitismului".
Acordul din 2015 a fost semnat de Iran, SUA, Franţa, Germania şi Regatul Unit - alături de Rusia şi China - pentru a limita activităţile nucleare ale Iranului, în schimbul ridicării sancţiunilor economice împotriva sa. Marile puteri mondiale au atenţionat Iranul împotriva încercării de a se dota cu bombe nucleare, intenţie pe care Teheranul o neagă.
Acordul este, de asemenea, întărit prin Rezoluţia 2231 a ONU.