MENIU

Franța REDESCHIDE școlile, chiar dacă bilanțul COVID-19 este mare - Măsuri sanitare drastice și TESTARE masivă

Franța redeschide școlile cu măsuri sanitare drastice și testare masivă

Copiii de şcoală primară şi de grădiniţă din Franţa au revenit deja la şcoală de luni, în prima etapă de relaxare după un lockdown de trei săptămâni. Revenirea la școală are loc în pofida numărului mare de infectări din fiecare zi, care însă a început să scadă constant. Decizia autorităților franceze este contestată de unii experți în sănătate, care spun că încă nu trebuia o relaxare. Peste o săptămână, vor reveni în școli și elevii de gimnaziu şi de liceu. Masca este în continuare obligatorie pentru copii, care se dezinfectează înainte de a păși în școli. De asemenea, revenirea în bănci este făcută în paralel cu o testare masivă a micuților și a elevilor mai mari, precum și a profesorilor și personalului didactic. 

 

Preşedintele Emmanuel Macron a afirmat că revenirea la şcoală va contribui la lupta împotriva inegalităţilor sociale, întrucât părinţii care fac eforturi pentru a plăti serviciile de educaţie ale copiilor vor putea reveni la muncă, însă sindicatele au avertizat că noile infectări ar putea duce la un „torent” de clase închise.

În suburbia de lux Neuilly-sur-Seine, din Paris, elevii poartă măşti faciale şi îşi curăţă mâinile cu dezinfectant atunci când trec pragul şcolii primare Achille Peretti. Un afiş le reaminteşte celor mici să păstreze distanţa de un metru între ei.

„Sunt mici, au nevoie de un adult care să-i ajute, dar majoritatea părinţilor au slujbe şi este greu să le ceri să contribuie la teme”, declară profesoara Elodie Passon, relatează Agerpres, citând un reportaj Reuters.

Elevii de gimnaziu şi de liceu urmează să se întoarcă la clase lunea viitoare, când guvernul va ridica restricţiile de călătorie în vigoare pe tot teritoriul ţării de la începutul lui aprilie.

Premierul Jean Castex a anunțat săptămâna trecută că revenirea în școli se va face cu respectarea unui protocol sanitar foarte strict și cu creșterea capacității de testare a copiilor, dar și a personalului. Guvernul a anunțat că aproximativ 400.000 de teste de salivă pentru COVID-19 vor fi desfășurate în școlile elementare în această săptămână, cu o țintă săptămânală de 600.000 până la jumătatea lunii mai, scrie francetvinfo.fr

Terasele în aer liber ale barurilor şi restaurantelor, precum şi unele firme şi spaţii destinate evenimentelor culturale, ar putea primi permisiunea de a se redeschide de la mijlocul lui mai dacă numărul infectărilor scade suficient, a precizat guvernul.

Unii medici şi experţi în sănătate avertizează însă că ar putea fi prea devreme pentru relaxarea restricţiilor.

În prezent, infecțiile cu COVID-19 scad în Franța, cu 29.788 de noi infecții raportate în medie în fiecare zi.

Bilanțul coronavirus a ajuns la 5.498.044 de infectări, cu o ușoară creștere în ultimele 24 de ore, de peste 32.000 de cazuri, și 102.858 de decese, potrivit centralizării Reuters.

Duminică, numărul mediu al cazurilor într-un interval de şapte zile a scăzut sub 30.000 de infectări, pentru prima oară în peste o lună, de la 38.000 la începerea lockdown-ului, deşi numărul pacienţilor cu COVID-19 în stare critică se menţinea încă aproape de bilanţul maxim al celui de-al treilea val - 5.984, potrivit Agerpres.