MENIU

Franța fierbe, după 3 zile de proteste violente. Autoritățile vor scoate blindatele pe străzi

Protestele din Franța au atins cote extreme. Foto: Profimedia

875 de persoane au fost arestate până în prezent în Franța, în urma protestelor extreme din ultima perioadă. Autoritățile depun eforturi pentru a gestiona revoltele care se răspândesc în suburbiile și cartierele rezidențiale ale marilor orașe. 

În contextul revoltelor extreme care au zguduit Franța în ultimele zile, Emmanuel Macron a convocat o nouă reuniune de criză la Guvern vineri, în încercarea de a preveni escaladarea tensiunilor. În timpul nopții de joi spre vineri, protestatarii au aruncat artificii și proiectile către forțele de ordine și au incendiat 12 autobuze într-un depou RATP din Aubervilliers (Seine-Saint-Denis), o suburbie a Parisului. 

Compania responsabilă cu transportul local a condamnat vehement atacul și a subliniat că această acțiune afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili cetățeni, care depind de serviciile publice. Aceasta reprezintă a treia noapte consecutivă de violențe în Franța, după ce un băiat de 17 ani a fost ucis de un polițist la începutul săptămânii. Peste 40.000 de forțe de ordine au fost mobilizate pentru a menține situația sub control.

Ministrul Transporturilor, Clement Beaune, și-a exprimat consternarea pe platforma Twitter, declarând: "Atacarea transportului reprezintă un atac asupra celor mai vulnerabili, care depind de serviciile publice furnizate de noi".

Acte de violență au avut loc în diverse orașe din Burgundia, precum Dijon, Marsilia, Lille și zonele înconjurătoare. Proteste au avut loc și în Rennes și Lyon, iar în Paris au avut loc confruntări între forțele de ordine și manifestanții care au incendiat containere și bunuri publice și au jefuit magazinele din centrul capitalei. În cartierul Pablo Picasso din Nanterre, unde băiatul împușcat a locuit, ciocnirile cu forțele de ordine au continuat pe parcursul întregii nopți. Cel puțin trei orașe în apropierea Parisului, printre care Clamart, Compiègne și Neuilly-sur-Marne, au impus restricții pentru ca rezidenții să nu iasă din case în timpul nopții.

Nahel, băiatul în vârstă de 17 ani ucis de polițiști pentru că nu a oprit la semnalul lor, era cunoscut autorităților, fiind reținut anterior de 12 ori pentru diferite infracțiuni, conform informațiilor prezentate de Le Figaro. În conformitate cu înregistrările sale penale, minorul a refuzat de patru ori să se supună autorităților. Majoritatea infracțiunilor au fost clasate fără urmări. Doar una a dus la aplicarea unor măsuri educative, conform raportului Europe1 citat de Le Figaro. Ultimul refuz de a coopera cu poliția - cel de-al patrulea, înaintea tragediei - a avut loc pe 24 iunie. Tânărul era cunoscut și pentru conducerea fără permis și fără asigurare, precum și pentru utilizarea de plăcuțe de înmatriculare false. În afară de infracțiunile rutiere, Nahel a fost reținut de două ori pentru consum și posesie de stupefiante, precum și pentru tentativă de furt. "El nu a fost niciodată condamnat", a precizat avocata familiei sale, Jennifer Cambla, într-un interviu pentru France Info. Nahel era "cunoscut poliției, dar acest lucru nu înseamnă că a fost judecat în niciun fel. Cred că este rar ca în acest tip de cartier un tânăr să nu fi fost niciodată percheziționat sau arestat", a subliniat ea.

Potrivit informațiilor furnizate de LeMonde și citate de The Guardian, protestatarii au atacat 492 de clădiri și au incendiat 2.000 de vehicule. În total, numărul incendiilor provocate în spații publice din Franța se ridică la 3.880. Aceste cifre au fost comunicate de președintele Emmanuel Macron în timpul unei întâlniri cu Executivul. „Președintele este hotărât să ia toate măsurile necesare, fără menajamente”, conform declarațiilor unui consilier al lui Macron. 

Mai mult, Emmanuel Macron a declarat că moartea lui Nahel a fost folosită în mod tendențios. Președintele a condamnat "exploatarea inadmisibilă a decesului adolescentului". El a criticat vehement actele de violență recente, subliniind că situația actuală este "inacceptabilă și nejustificabilă". Deși nu a anunțat instituirea stării de urgență, președintele a prezentat o serie de măsuri pentru a reprima violențele.

Autoritățile din Marsilia, al doilea cel mai mare oraș din Franța, au luat decizia de a interzice manifestațiile publice. Ca urmare a acestei măsuri, toate mijloacele de transport în comun vor înceta să funcționeze începând cu ora 19:00 (ora Franței).
 
Președintele Emmanuel Macron a anunțat că va crește numărul de polițiști în patrulare pe străzi. El a transmis părinților că ar trebui să își țină copiii acasă, subliniind că responsabilitatea de a-i proteja de revolte nu aparține statului, ci părinților înșiși. Macron a subliniat că mulți dintre cei reținuți în urma violențelor sunt tineri. În plus, agențiile guvernamentale vor solicita platformelor de socializare precum Snapchat și TikTok să înlăture conținutul cel mai "sensibil". Președintele a afirmat că rețelele sociale au contribuit la intensificarea și repetarea actelor violente și au facilitat organizarea protestelor, conform informațiilor transmise de The Guardian. "Uneori avem impresia că unii dintre ei își aduc pe stradă jocurile video care i-au influențat", a adăugat Macron în referire la tinerii implicați în violențe.
Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, a cerut prefecților regionali să impună interdicții asupra vânzării de artificii, benzine în recipiente portabile și a produselor inflamabile și chimice, conform informațiilor furnizate de AFP.

Premierul francez, Élisabeth Borne, a anunțat că poliția va utiliza vehicule blindate pentru a preveni extinderea revoltelor în întreaga țară, potrivit AFP. În plus, Franța va impune o interdicție asupra vânzării de artificii.

Mai multe articole despre:
franta emmanuel macron proteste incendiu