MENIU

FRACTURAREA HIDRAULICĂ UCIDE! Interviu tulburător cu un cunoscut BIOLOG AMERICAN

FRACTURAREA HIDRAULICĂ UCIDE! Interviu tulburător cu un cunoscut BIOLOG AMERICAN

Avem dovezi că fracturarea hidraulică provoacă probleme atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea localnicilor". Este mesajul biologului american, Sandra Steingraber , un cunoscut activist anti-fracturare. Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Realitatea TV, Sandra Steingraber a declarat că fracturarea gazelor de şist ucide apa şi este cea mai rea invenţie tehnologică făcută vreodată în Statele Unite. Va veni săptămâna viitoare şi în România şi va merge să vadă exploatarea de la Pungeşti.

"Am fost foarte impresionată de o înregistrare de pe Youtube cu oameni din România, se chema ,,SOS Pungeşti". I-am văzut pe oameni protestând faţă de Chevron. Iar Chevron e o companie americană. Am crescut văzând logo-ul companiei peste tot. Să ştiu că o firmă americană face atâta rău, că oamenii îşi riscă propriile vieţi ca să fie auziţi şi să spună lumii că nu doresc asta pentru comunitatea lor, am simţit că mesajul îmi este adresat" spune activista.

Sandra Steingraber vine în România să prezinte rezultatele cercetărilor recente.

"Fracturarea cauzează probleme şi pentru mediu, şi pentru sănătate. Am observat aceste probleme în Statele Unite. Eu, ca biolog american, care am studiat efectele fracturării împreună cu colegii mei, vin în Europa să prezint dovezile pe care le avem. Dovezile includ probleme legate de contaminarea apei, deoarece adesea apar scurgeri de gaze. Fracturarea aduce şi poluarea aerului. Oriunde există fracturare, este urmată de poluarea aerului. 02.00 În Statele Unite avem date noi despre sănătatea celor care locuiesc în preajma zonelor unde se foloseşte fracturarea. Vorbim despre astm, despre sângerări nazale. Avem dovezi îngrijorătoare despre probleme ale femeilor însărcinate care locuiesc în zonele de forare."

Doctor în biologie şi scriitoare, Sandra Steingraber spune că fracturarea hidraulică este extrem de costisitoare. Nu creează locuri de muncă pentru localnici, fiind un domeniu extrem de specializat. Iar copiii care suferă de astm şi cei născuţi prematur, mai mici şi unii chiar cu defecte, costă statul american milioane de dolari.

"Intervin întrebări etice - de ce am început să desfăşurăm acest tip periculos de industrie pe terenuri unde trăiesc oameni înainte să fi studiat siguranţa sau pericolele. Acum este prea târziu în Statele Unite, e deja în derulare. Studiem efectele asupra oamenilor care au fost expuşi. Dar nu aşa facem noi lucrurile. Nu vrem să facem experimente necontrolate pe oameni. Mesajul pe care îl aduc din Statele Unite în Europa este că avem nevoie disperată de un moratoriu atât la mine în ţară, cât şi la voi, până când ne lămurim care sunt efectele asupra sănătăţii".