MENIU

FOTO&VIDEO | Alexandru Rafila, în vizită la Roma: INSP va colabora cu Institutul Superior de Sănătate din Italia

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vizită oficială la Roma Foto: gov.ro
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vizită oficială la Roma Foto: gov.ro
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vizită oficială la Roma Foto: gov.ro

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a semnat vineri, la Roma, colaborarea în sănătate publică și pentru gestionarea pandemiei cu omologul său italian, Roberto Speranza. Ministrul a anunțat și colaborarea dintre Institutul Naţional de Sănătate Publică cu Institutul Superior de Sănătate din Italia privind pregătirea profesională şi dezvoltarea unor proiecte care să îmbunătăţească modul de organizare şi de funcţionare a sistemului de sănătate publică din România.

Alexandru Rafila s-a aflat joi și vineri în Italia, la Roma, în prima sa vizită oficială ca ministru al Sănătății în străinătate. 

Astăzi, 4 februarie 2022, a avut loc semnarea Memorandumului de Înțelegere de către ministrul Sănătății din România, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza. Documentul a consfințit cadrul legal de dezvoltare a relațiilor de colaborare în domeniul Sănătății între România și Italia, a anunțat Ministerul Sănătății.

Deplasarea la Roma a ministrului Sănătății a avut loc la invitația omologului său italian. La semnarea memorandului a participat și Excelența Sa, George Bologan, Ambasadorul României în Italia.

În timpul întrevederii, cei doi miniștri au făcut schimb de opinii în ceea ce privește modul de gestionare a pandemiei în cele două țări și și-au exprimat speranța că în lunile următoare, viața economică și socială va reveni la normal cu condiția ca sistemele de sănătate să fie pregătite pentru a putea răspunde oricăror provocări legate de amenințări la adresa sănătății publice.

Semnarea memorandumului a fost precedată de o vizită de lucru a ministrului român al Sănătății la „Institutul Superior de Sănătate” unde au fost puse bazele unei colaborări cu Institutul Național de Sănătate Publică din România. În contextul în care urgențele de sănătate publică sunt tot mai numeroase și cu impact asupra vieții economice și sociale, dezvoltarea modelelor efeciente de pregătire și intervenție între statele membre ale Uniunii Europene este esențială. Colaborarea este cu atât mai importantă cu cât în Italia se află peste 1,2 milioane de cetățeni români.

Ministrul Roberto Speranza a apreciat ajutorul oferit de România prin trimiterea unei echipe medicale în Lombardia, zona cea mai afectată de pandemie. La rândul său, ministrul român al Sănătății a mulțumit pentru sprijinul oferit rezidenților români în Italia, precum și pentru ajutorul oferit prin trimiterea de anticorpi monoclonali pentru pacienții români diagnosticați cu COVID-19.

Autoritățile italiene au reconfirmat angajamentele pentru acordarea de asistență medicală copiilor din România care au afecțiuni oncologice și cardiace și pentru formarea de specialiști români în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice.

Ministrul român l-a invitat pe omologul său într-o vizită oficială în țara noastră în cursul acestui an pentru a putea operaționaliza colaborarea între Institutul Superior de Sănătate și Institutul Național de Sănătate Publică.

Despre colaborarea dintre institutele de sănătate publică, Alexandru Rafila a declarat că „este foarte bine să dezvoltăm colaborarea în domeniul sănătăţii publice, pentru că pandemia prin care trecem în această perioadă a demonstrat că problemele de sănătate sunt dincolo de frontierele fiecărui stat, iar schimbul de bune practici este esenţial în păstrarea unei stări de sănătate cât mai bune a populaţiei, pe de o parte, şi pentru a menţine funcţionalitatea sistemelor de sănătate", a afirmat Rafila, vineri seară, la Ambasada României din Roma.

El a precizat că s-au stabilit paşi concreţi astfel încât într-o perioadă cât mai scurtă de timp specialiştii din INSP să poată să lucreze împreună cu colegii italieni pentru a dezvolta o platformă de colaborare referitoare la pregătirea profesională, dezvoltarea unor proiecte care să îmbunătăţească modul de organizare şi de funcţionare atât la nivelul institutului, cât şi al Direcţiilor de sănătate publică, a explicat ministrul, relatează agerpres.ro.

Totodată, Rafila a informat că s-a stabilit o colaborare cu Spitalul "Bambino Gesu", la această unitate sanitară, aflată în jurisdicţia Sfântului Scaun, urmând să aibă acces cazuri grave care nu pot beneficia în ţară de asistenţă medicală. Pe de altă parte, colaborarea vizează trainingul specialiştilor români.
"Bambino Gesu" este cel mai mare spital de pediatrie din Europa.

"La Spitalul 'Bambino Gesu' în ultimii trei ani au fost trataţi 1.200 de copii din România, foarte mulţi dintre ei cu boli foarte grave şi care au beneficiat de sprijinul acestor specialişti. (...) Am stabilit ca împreună să putem să dezvoltăm o colaborare care să permită, pe de o parte, accesul unor cazuri grave de îmbolnăvire la copii care nu pot beneficia în acest moment în România de asistenţă medicală dacă ea este extrem de complexă şi, pe de altă parte, un lucru care deja l-am exersat într-un anumit mod în ceea ce priveşte trainingul specialiştilor români, stabilirea unor spitale partenere ale Spitalului 'Bambino Gesu' încât să putem în următorii ani să facem orice tip de intervenţie medicală pentru copii români în ţara noastră", a mai precizat ministrul Sănătăţii.

Al. Rafila a amintit colaborarea cu Spitalul "San Donato" în urma căreia au fost pregătiţi 140 de specialişti români, mai ales în domeniul chirurgiei cardio-vasculare pentru copii. "Acest model de bună practică încercăm acum să îl replicăm acum şi cu cei de la Spitalul 'Bambino Gesu”.

Pe de altă parte, potrivit acestuia, autorităţile italiene sprijină acordarea asistenţei medicale cetăţenilor români. "Ei beneficiază de servicii medicale în cadrul sistemului italian şi trebuie să le mulţumim pentru acest lucru. (...) Împărtăşim valori comune şi cred că, dincolo de valorile comune, apropierea culturală şi empatia pe care o exprimă şi românii şi italienii unii faţă de ceilalţi este un element extrem de important în ceea ce priveşte dezvoltarea relaţiilor noastre viitoare şi, nu în ultimul rând, menţinerea sănătăţii popoarelor român şi italian", a mai transmis Alexandru Rafila.