Fostul primar al sectorului 3 Liviu Negoiță, urmărit penal pentru abuz în serviciu
Fostul primar al sectorului 3 Liviu Negoiță s-a prezentat vineri la Direcția Națională Anticorupție în dosarul privind construcția ilegală a unor blocuri în zone protejate istoric. Negoiță, alături de alți doi angajați ai primăriei, au fost puși sub urmărire penală.
Fostul primar al sectorului 3 Liviu Negoiță și doi foști colaboratori din primărie au fost puși sub urmărire penală. Este vorba despre DUMITRAȘCU ȘTEFAN, la data faptelor, arhitect șef al Primăriei sectorului 3 și MIHĂIȚĂ MARIUS, la data faptelor, secretar al Primăriei sectorului 3.
Toți sunt urmăriți penal pentru comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
Ce spune DNA:
În perioada 2008 – 2009, suspecții Negoiță Liviu, Mihăiță Marius și Dumitrașcu Ștefan, în calitățile menționate mai sus, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații, referitoare la un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice. Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale.
Prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii:
- derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei,
- acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan precum,
- avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric.
În cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului sectorului 3 și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea autorizației anterior menționate.
Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii.
Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric.
În anii 2010 respectiv 2014, prin două hotărâri rămase definitive, instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire.
Mai mult, una dintre instanțe a dispus obligarea pârâților, între care se numără și Instituția Primarului sectorului 3, la desființarea construcției respective.
Ancheta procurorilor a pornit în urma unei plângeri formulate în anul 2015 de către Asociația "Salvați Bucureștiul". În sesizarea respectivă se arăta că s-ar fi dat o autorizație, în anul 2008, pentru construcția unui bloc P+7 pe calea Dudești din Capitală, într-o zonă cu P+4.
O instanță judecătorească a desfințat acea autorizație, însă în plângerea formulată se arată că s-ar fi emis o nouă autorizație de construcție, de data aceasta pentru un bloc de P+9.