MENIU

Fostul preşedinte al IICCMER, despre crimele odioase ale lui Vişinescu şi paradoxul Codului Penal

<p>Alexandru Vişinescu / Foto: rfi.ro</p>

Andrei Muraru, fostul director al IICCMER, a comentat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV, la emisiunea Jocuri de Putere, decizia definitivă de condamnare la 20 de ani de închisoare a torţionarului Alexandru Vişinescu.

Fostul preşedinte al IICCMER, Andrei Muraru, a explicat importanţa deciziei judecătoreşti, atât pentru victime, cât şi pentru societatea românească.

"Decizia este una explozivă, şi nu folosesc cuvinte mari, ci mă refer strict la consecinţele istorico juridice. Orice crimă comisă pe criterii politice în regimul comunist poate fi anchetată de acum. E primul dosar care se lasă cu o condamnare. E primul comandant de închisoare politică condamnat din România şi e un mare act important pentru victime. Toţi cei de la Râmnicu Sărat, vorbim de 140 de victime, doar unul dintre aceştia se mai află în viaţă. Supravieţuitorii şi-au dorit să se facă dreptate nu pentru ce au suferit ei, ci pentru cei care au murit în cei şapte ani de teroare ai lui Vişinescu.

De ce atât de târziu? Acesta e paradoxul; condamnarea s-a făcut pe baza aceluiaşi Cod Penal nemodificat, pe seama căruia o serie de procurori au zis în anii 90 că nu pot fi condamnate crimele comunismului. S-au făcut eforturi mari ca să se ajungă la decizia de astăzi", a precizat Muraru.  

Întrebat de ce este Alexandru Vişinescu o brută, fostul director al IICCMER a spus: "În toate aceste termen Vişinescu a fost total impasibil, nu a arătat nicio urmă de umanitate când în faţa sa se derulau zeci de martori, se puneau filme. La Râmnicu Sărat au

Exemplul lui Jenică Arnăutu, din Bucovina, care a făcut greva foamei în 1959, luni întregi. A avut o singură rugăminte -deţinutul din celula de lângă el este în viaţă- să nu i se pună sare în mâncare. Obsedant i-au pus sare în mâncare, l-au forţat să mănânce hrănindu-l cu pâlnia şi acesta a murit, după câteva luni de la declanşarea

Ion Mihalache a murit la 81 de ani. Nu se putea mişca, era aproape paralizat, este bătut cu ciocanul, primeşte un număr foarte mare de zile izolare, cu mâncare adusă o dată la două zile şi cu patul scos din celulă, forţat să doarmă pe jos.

Sentinţa e motivată exemplar, Vişinescu nu a încălcat regulile şi legile României democratice, ci cu bună ştiinţă a încălcat legile şi regulile comuniste din acele vremuri".