MENIU

Fostul președinte al Comisiei Europene, vizită la București - Jean-Claude Juncker, primit de Klaus Iohannis - Agenda discuțiilor

Fostul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker efectuează, joi, o vizită la Bucureşti, context în care va fi primit de preşedintele Klaus Iohannis şi i se va acorda titlul Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Studii Economice (ASE).

Președintele Klaus Iohannis va participa joi la ceremonia acordării titlului de Doctor Honoris Causa al Academiei de Studii Economice din Bucureşti fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, unde va susține și o alocuțiune.

Ceremonia de acordare a titlului Doctor Honoris Causa fostului preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker se va desfăşura în Aula Magna a Palatului ASE. Evenimentul are loc în contextul manifestărilor organizate de Academia de Studii Economice cu prilejul împlinirii pe 6 aprilie a 110 ani de la înfiinţarea instituţiei de învăţământ superior.

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la acest eveniment şi va susţine o alocuţiune, la ora 10.30, potrivit programului prezentat de Administrația Prezidențială.

Ulterior, șeful statului îl va primi la Palatul Cotroceni pe fostul președinte al executivului european, pentru o întrevedere, programată la ora 13.00.

Jean-Claude Juncker a fost preşedinte al Comisiei Europene din 2014 până în 2019.

Prim-ministru al Luxemburgului între 2 – 

În 2005, în calitate de președinte al Consiliului UE, a fost gazdă a ceremoniei de semnare a Tratatului de Aderare a României la UE, la 25

În calitate de președinte al Comisiei Europene a vizitat România în preajma Zilei Europei din 2017, când țara noastră a aniversat 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană, moment în care s-a adresat și Parlamentului European și a fost invitat special al recepției de Ziua Europei găzduită de președintele Iohannis.

În 2018, la invitația lui Juncker, Klaus Iohannis a devenit primul lider român care s-a adresat unei reuniuni a Colegiului Comisiei Europene.

Jean-Claude Juncker este cel care a propus organizarea unui summit informal al liderilor UE la Sibiu, în timpul președinției române a Consiliului UE în 2019, opțiune pe care șeful executivului european de la acea vreme a lansat-o public la discursul său privind Starea Uniunii Europene din septembrie 2017. La 9 mai 2019, pentru prima dată în istoria UE, liderii statelor membre ale Uniunii Europene s-au reunit la Sibiu chiar de Ziua Europei.