Fostul director al Spitalului "Malaxa" Florin Secureanu, la DNA
Fostul director al Spitalului "Malaxa" Florin Secureanu s-a prezentat, luni, la sediul Direcției Naționale Anticorupție, el declarând că a venit să ridice mai multe documente.
"Am venit să ridic documente. Am de ridicat 150 de documente. Nu am făcut niciun denunț. (...) Iubita este singura care are grijă de mine, pe banii ei, primește de la stat", le-a spus Secureanu jurnaliștilor, la intrarea în sediul DNA.
Secureanu se află în prezent în arest la domiciliu, el declarând, pe 10 iulie, la Curtea de Apel București, că și-a recunoscut în totalitate faptele.
"Vă aduc la cunoștință că regret faptele care mi se impută și le recunosc. La ultima întrevedere cu procurorii, am recunoscut absolut toate acuzațiile care mi-au fost aduse. Mărturia mea oscilantă din timpul urmăririi penale s-a datorat faptului că doream să văd mai întâi finalizate expertizele efectuate în dosar. Am recunoscut toate faptele, pe care le regret", a spus, atunci, Secureanu.
Pe 15 mai, Florin Secureanu a fost trimis în judecată de DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de delapidare — cinci fapte, dintre care una cu consecințe deosebit de grave — și luare de mită.
Procurorii, citaţi de agerpres.ro, susțin că, după ce a fost numit manager în anul 2009, Secureanu a conceput și pus în aplicare mai multe mecanisme prin care și-a însușit sume semnificative de bani din patrimoniul spitalului, în cuantum de 9.144.053 lei.
Secureanu și-a însușit sume de bani în numerar din casieria Spitalului "Malaxa", cu justificarea achitării în numerar a unor bunuri și servicii evidențiate ca fiind livrate/ prestate de două societăți comerciale cu comportament fiscal neadecvat. În realitate, aceste două societăți comerciale nu au livrat/ prestat niciun bun/ serviciu spitalului. Secureanu și-a însușit în acest mod suma totală de 1.944.537 lei, susțin procurorii.
Pe de altă parte, Secureanu a folosit și alte metode mai complexe, finalizate cu însușirea, din fondurile spitalului, a unor sume semnificative de bani, sub pretextul achitării altor servicii sau bunuri de care ar fi beneficiat instituția spitalicească și care s-au dovedit a fi fictive în totalitate.
Procurorii mai arată că, în perioada 20 mai 2011 — 24 noiembrie 2016, pentru a menține relațiile contractuale dintre Spitalul "Malaxa" și o societate comercială care avea calitatea de furnizor de consumabile medicale, Secureanu a pretins și a obținut de la firma respectivă achitarea contravalorii a 754 prestații de servicii de turism (cazare, masă, bilete de avion) în valoare totală de 1.279.402 lei.
De pachetele turistice a beneficiat în cea mai mare parte Secureanu, dar și apropiați ai săi: prieteni, membri de familie, medici și alți angajați ai spitalului. Toate pachetele turistice au fost achiziționate prin intermediul aceleiași agenții de turism, Secureanu fiind cel care decidea când și unde urma a fi efectuată deplasarea, persoanele participante. Serviciile turistice au constat în achiziționarea de bilete avion, cazare, închirieri auto, mic dejun, iar destinațiile au fost variate, atât în țări din Europa (Italia, Germania, Austria, Spania, Portugalia, Franța, Elveția, Belgia, Olanda, Ungaria, Malta, Anglia, Turcia), Statele Unite ale Americii (New York, Las Vegas, Washington), Canada, Asia (China, Indonezia), Australia, Noua Zeelandă, dar și în orașe din România.