MENIU

Fostul cancelar german Gerhard Schröder dă în judecată Parlamentul - Vrea înapoi privilegiile pierdute din cauza lui PUTIN

Gerhard Schröder și Vladimir Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schröder dă în judecată Bundestagul după ce i-au fost retrase privilegiile de care se bucura de peste 15 ani. El își vrea înapoi birourile și personalul care îl servea după ce i-au fost tăiate din cauza apropierii de președintele rus - Vladimir Putin și a pozițiilor ocupate în companiile rusești.

Fostul cancelar german Gerhard Schröder dă în judecată parlamentul federal pentru a-și recupera privilegiile de care se bucura, dar i-au fost retrase în luna mai, a anunțat avocatul său.

În procesul intentat la Curtea Administrativă din Berlin, Gerhard Schröder (78 de ani) cere să i se restituie un birou parlamentar, a declarat avocatul său din Hanovra, Michael Nagel.

Bundestagul l-a lăsat pe Gerhard Schröder fără birourile somptuoase și personal după ce a suspendat suma de bani pentru întreținerea lor. Decizia a fost luată pe 19 mai, după ce mai mulți oficiali germani, dar și străini i-au cerut să renunțe la funcțiile ocupate la vârful companiilor rusești. Fostul cancelar german a fost vizat de critici în urma invaziei Ucrainei de către Rusia din cauza apropierii de președintele Putin. Parlamentul European i-a cerut oficial lui Gerhard Schröder să demisioneze din funcțiile sale din Rosneft și Gazprom. Parlamentul European a adoptat și o rezoluție pentu a-l include pe Schröder pe lista oficialilor sancționați de UE din cauza războiului din Ucraina. Un prim pas l-a făcut după doar o zi, când a anunțat că se retrage de la conducerea Consiliului de administrație de la Rosneft,. de teama sancțiunilor.

Bundestagul l-a lăsat pe fostul cancelar fără birourile somptuoase și personalul aferent, după ce a tăiat orice ajutor financiar pentru întreținerea lor.

Comisia parlamentară pentru buget a decis în mai că Schröder - ţinta de mult timp a unor critici acerbe în Germania pentru legăturile sale cu Rusia - trebuie să renunţe la dreptul său la un birou în Bundestag, deşi urma să-şi primească în continuare pensia şi servicii de pază.

Echipa juridică a fostului cancelar susţine că decizia Comisiei pentru buget din Bundestag de a tăia finanţarea biroului parlamentar al lui Schröder şi desfiinţarea acestuia este ilegală, potrivit unei declaraţii a firmei de avocatură obţinute de dpa.

Fostul cancelar, care a fost în funcţie între 1998 şi 2005, este criticat de ani de zile pentru legăturile sale cu companii de stat ruse, fiind considerat un prieten apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Presiunea asupra lui Schröder de a se distanţa de Putin a crescut după invazia Rusiei în Ucraina.

În luna mai, Schröder anunţase în sfârşit că va părăsi consiliul de administraţie al gigantului energetic rus Rosneft. El a refuzat, de asemenea, o nominalizare în consiliul de administraţie al Gazprom, un alt gigant energetic rus.

După câteva săptămâni de analiză, partidul său de centru-stânga SPD a decis luni că nu există motive pentru excluderea sa din partid.

Comitetul din oraşul Hanovra, din nordul Germaniei, a declarat că Schröder nu a încălcat regulile de partid ale SPD prin interacţiunea cu companii de stat ruseşti, adică nu există nicio bază pentru excluderea sa sau pentru vreo altă sancţiune.